foto: Diāna Lozko/LETA
No azartspēļu lielajiem vinnestiem būs jāmaksā 20% nodoklis
Pašlaik spriež, ka iedzīvotāju nodoklis atkal būs jāmaksā par azartspēļu un izložu lielo laimestu virs 3000 eiro ieguvējiem – 20% no laimesta.
Bizness un ekonomika
2017. gada 5. maijs, 06:47

No azartspēļu lielajiem vinnestiem būs jāmaksā 20% nodoklis

Kasjauns.lv

Pašlaik azartspēļu lielie laimestu vinnētāji ir izsprukuši no nodokļu nomaksas par tiem. Tomēr turpmāk par laimestiem virs 3000 eiro nāksies maksāt 20% lielu nodokli, liecina Finanšu ministrijas izstrādāto vērienīgo nodokļu reformas pamatnostādnes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gan sabiedrībā, gan politiskajā arēnā aktīvi tiek apspriestas Finanšu ministrijas izstrādātās nodokļu reformas ieguvumi un zaudējumi. Liels ieguvums paredzams gan darba ņēmējiem, gan pensionāriem, jo paredzēta gan minimālās algas celšana, gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes pazemināšana. Tāpat ieguvums gaidāms arī uzņēmējiem, jo plānots atcelt nodokli reinvestētajai peļņai.

Vienlaikus tiek spriests, kā kompensēt iespējamo budžeta ienākumu samazinājumu. Izstrādātais nodokļu reformas plāns liecina, ka nozīmīgs ieguvums budžetam varētu būt nodokļa piemērošana azartspēļu veiksminiekiem, kuri ir vinnējuši vairāk par 3000 eiro.

Līdz šim azartspēļu eļļu veiksminieki bija izsprukuši no laimētavu zālēm bez nodokļu nomaksas. Tagad viņiem būs jāmaksā 20% liels iedzīvotāju ienākuma nodoklis, minēts Finanšu ministrijas Nodokļu politikas pamatnostādnēs.

Pašreiz Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma 9. panta „Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi” teikts, ka ar nodoklis nav jāmaksā par izložu un azartspēļu laimestiem. Iedzīvotāju ienākuma nodokli laimestiem likvidēja 2012. gadā. Toreiz to pamatoja ar starptautisko praksi.

Aprēķini liecina, ka ieguvums no jaunā nodokļa varētu būt vairāku miljonu eiro apmērā. Piemēram, aizpērn lielajos laimestos virs 3000 eiro Latvijā izmaksāti vairāk nekā 14 miljoni eiro. „Šis ir būtisks resursu avots,” par neiekasētajiem nodokļiem izteicies Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedrs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība).