"Latvenergo": mainot tirgotāju, klientam jānorēķinās par patērēto elektroenerģiju
foto: Evija Trifanova/LETA
AS "Latvenergo" komercdirektors Uldis Bariss.
Bizness un ekonomika
2017. gada 13. aprīlī, 19:04

"Latvenergo": mainot tirgotāju, klientam jānorēķinās par patērēto elektroenerģiju

LETA

Mainot tirgotāju, AS "Latvenergo" klientiem jānorēķinās par patērēto elektroenerģiju, pavēstīja energokompānijā.

Publiskajā telpā "Latvenergo" kritizēts par lieliem rēķiniem, kurus saņēmuši izlīdzinātā maksājuma pakalpojumu izmantojošie klienti, kad nolēmuši mainīt tirgotāju.

Energokompānijas komercdirektors Uldis Bariss uzsvēra, ka Latvijas brīvā elektroenerģijas tirgus nosacījumi ļauj ikvienam klientam brīvi mainīt elektrības tirgotāju, taču, kā jebkura pakalpojuma saņemšanas gadījumā, ir jānorēķinās par patērēto.

Ja klienta un komersanta noslēgtais līgums paredz maksu par pakalpojumu ar ikmēneša rēķinu, tad pēdējā gala rēķinā klients apmaksā visu līdz līguma laušanai patērēto elektroenerģiju. Ja klients izvēlējies izlīdzināto maksājumu, kas paredz vienādas summas maksājumu gada garumā, tad, sadarbību pārtraucot, jāveic saņemtās elektrības un maksājumu salīdzinājums. Ja patērēts vairāk elektroenerģijas, nekā apmaksāts, jāveic gala maksājums par to elektroenerģiju, kas ir patērēta, bet nav apmaksāta. Un otrādi - ja klienta patēriņš ir bijis mazāks par mēneša maksājumu, "Latvenergo" atmaksā starpību uz klienta kontu dažu nedēļu laikā.

"Izlīdzinātais maksājums ir konkrēta vienāda maksājuma summa mēnesī, taču gada garumā - atkarībā no klienta reālā patēriņa - tā var atšķirties un precīzi nesakrist ar faktisko patēriņu. Tas var būt lielāks vai mazāks. Izlīdzinātais maksājums nav garantēta iespēja patērēt neierobežotu elektroenerģijas daudzumu par vienu fiksētu maksu mēnesī," pauda Bariss.

Pēc viņa teiktā, apstiprinot sadarbību ar konkrētu tirgotāju, klients apņemas maksāt par patērēto elektroenerģiju un tirgotājs apņemas to piegādāt. Ja klients izvēlas neturpināt sadarbību ar tirgotāju, viņam ir pienākums apmaksāt sniegtos pakalpojumus. Tirgotāja maiņa nav iespēja izvairīties no parāda, jo pakalpojuma sniedzējs savas saistības ir izpildījis. Saistības jāpilda arī pakalpojuma saņēmējam.

"Latvenergo" koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu nomu.