foto: BNS Foto/Scanpix/LETA
Lietuvā ierobežo alkohola tirdzniecību un pilnībā aizliedz tā reklamēšanu
Bizness un ekonomika
2017. gada 12. aprīlis, 17:04

Lietuvā ierobežo alkohola tirdzniecību un pilnībā aizliedz tā reklamēšanu

LETA

Lietuvas valdība trešdien atbalstījusi pašlaik Seimā apspriežamos likumu grozījumus, kas stingrāk ierobežotu iespējas gan iegādāties alkoholu, gan to reklamēt.

Tā piekritusi iniciatīvai, ka alkoholu drīkstētu iegādāties tikai personas, kas sasniegušas 20 gadu vecuma. Šobrīd alkoholu Lietuvā drīkst pirkt no 18 gadu vecuma.

Ministru kabinets arī atbalstījis ierosinājumu, ka alkoholu no pirmdienas līdz sestdienai tiktu atļauts tirgot no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās - līdz plkst.15. Šobrīd Lietuvas veikalos alkoholu visu nedēļu var nopirkt no plkst.8 līdz 22.

Valdība atbalstījusi arī pilnīgu alkohola reklāmas aizliegumu.

Vienlaikus tā iesaka Seimam pagaidām nenoteikt īpašas prasības alkohola tirdzniecības vietām, jo tiek plānots izvērtēt iespēju veidot specializētus alkohola veikalus.

Valdības pieņemtajā dokumentā arī norādīts, ka Seimam šobrīd nevajadzētu mainīt alkohola akcīzes nodokli, jo valdība uzdevusi vairākām ministrijām līdz šā gada beigām izvērtēt, kā 2016.gadā pieņemtie šā nodokļa grozījumi ietekmējuši valsts finanses, ekonomiku un akcīzes nodokļa iekasēšanu.

Pašlaik Seimam iesniegtas divas likumprojektu paketes, kas paredz veidot specializētus alkohola veikalus, noteikt lielāku vecumu, no kura atļauts sākt lietot alkoholu, un saīsināt alkohola tirdzniecības laiku, savukārt pašvaldību padomēm dot tiesības noteikt vietas vai teritorijas, kur būtu aizliegts tirgot alkoholu. Likumprojektos paredzēts arī alkohola reklāmas aizliegums.

Stingrāki alkohola kontroles soļi Lietuvā tiek izstrādāti, paturot prātā nopietnās problēmas, kuras alkohols radījis sabiedrībai.

Kā secināts trešdien publiskotajā pētījumā, ko pēc Lietuvas tirdzniecības uzņēmumu asociācijas pasūtījuma veikuši nodibinājuma "Eiropas sociālie, juridiskie un ekonomiskie projekti" (ESTEP) konsultanti, plānotie grozījumi var samazināt alkohola patēriņu, bet vienlaikus palielināt nelegālā un ārzemēs iegādātā alkohola apjomus.