Bizness un ekonomika
2009. gada 8. jūnijs, 17:07

„Moody's” pazemina reitinga prognozi četrām Latvijas bankām

Jauns.lv

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" pazeminājusi reitinga prognozi četrām Latvijas bankām - "Trasta komercbankai", "Latvijas Hipotēku un zemes bankai" ("Hipotēku bankai"), "Baltic International Bank" un "Norvik bankai", par iemeslu šādam lēmumam minot gaidāmus zaudējumus no kreditēšanas ekonomiskās vides pasliktinājuma dēļ.

Turklāt reitingu prognoze samazināta arī Igaunijas BIGBANK un Lietuvas "Šiauliu bankas", kas nozīmē, ka nākotnē minēto sešu kredītiestāžu reitingus var pazemināt.

Pārskatot banku reitingus, "Moody's" fokusēsies uz prognozēm par zaudējumiem no kreditēšanas Baltijas valstu ekonomiskās vides vājināšanās dēļ un to iespējamo ietekmi uz banku finanšu pamatrādītājiem un vispārējo kredītspēju, teikts paziņojumā.

Lai gan Baltijas banku kapitalizācijas līmeņi joprojām šķiet atbilstoši, "Moody's" uzskata, ka saistībā ar dziļo recesiju Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tautsaimniecībās, šajās valstīs var pieaugt uzņēmumu bankroti, kas savukārt var radīt pieaugošus zaudējumus banku korporatīvajos kredītportfeļos.

Turklāt ir paredzams, ka palielināsies atmaksas kavējumi privātpersonu kredītportfeļos, kas atspoguļo bezdarba pieaugumu un iedzīvotāju ienākumu kritumu, kā arī gaidāmu mājokļu cenu samazinājuma turpināšanos. "Moody's" sagaida, ka šie zaudējumi tuvākajos pāris gados vājinās Baltijas banku kapitāla pozīcijas.

Aģentūra atzīst, ka jau zināmu laiku bija iekļāvusi reitingos gaidāmos zaudējumus banku kredītportfeļos, taču prognozes attiecībā uz zaudējumu varbūtību ir pieaugušas, jo darbības vide Baltijas valstīs turpina pasliktināties.

Saistībā ar spekulācijām, ka Latvijas Banka var būt spiesta devalvēt latu, "Moody's" norāda, ka neuzskata to par pamatscenāriju, ņemot vērā, ka devalvācija var izraisīt smagas sekas un ieguvumi no tās ir apšaubāmi. Tomēr reitingu aģentūra sola izvērtēt iespējamas devalvācijas ietekmi uz Latvijas banku finanšu pamatrādītājiem, kā arī iespējamas sekas, kādas devalvācija Latvijā varētu radīt uz abu pārējo Baltijas valstu Lietuvas un Igaunijas banku sistēmām.

"Moody's" par galveno banku reitingu prognozes samazinājuma faktoru min bažas, ka banku kapitalizācijas līmeņi un/vai biznesa franšīzes nonāks zem spiediena saistībā ar recesijas turpināšanos Baltijas reģionā.

Reitingu aģentūra informē, ka vairumā gadījumu aprobežosies ar reitinga pazemināšanu par vienu pakāpi, taču brīdina, ka BIGBANK gadījumā samazinājums varētu būt par divām pakāpēm šīs bankas augstā riska profila un pēdējā laikā strauji pieaugušā problemātisko kredītu īpatsvara dēļ.

"Moody's" vēstī, ka pazemināšanas virzienā tiek pārskatīts "Baltic International Bank" piešķirtais ilgtermiņa depozītreitings vietējā un ārvalstu valūtā B2. Apstiprināts bankai piešķirtais finanšu spēka reitings E+ līmenī un īstermiņa reitings "Not Prime" līmenī.

Pazemināšanas virzienā tiek pārskatīts BIGBANK piešķirtais ilgtermiņa depozītreitings vietējā un ārvalstu valūtā B1 un finanšu spēka reitings E+, kā arī "Hipotēku bankai" piešķirtais finanšu spēka reitings D-, ilgtermiņa depozītreitings saistībām vietējā un ārvalstu valūtā Baa3 un īstermiņa reitings "Prime-3".

Var samazināt arī "Norvik bankai" piešķirto ilgtermiņa depozītreitingu vietējā un ārvalstu valūtā Ba3 un finanšu spēka reitingu D-.

"Šiauliu bankas" piešķirto ilgtermiņa depozītreitingu vietējā un ārvalstu valūtā Ba2 un finanšu spēka reitingu D arī var samazināt. Īstermiņa reitings apstiprināts "Not Prime" līmenī.

Pazemināšanas virzienā tiek pārskatīts "Trasta komercbankai" piešķirtais ilgtermiņa depozītreitings vietējā un ārvalstu valūtā B2, bet finanšu spēka reitings apstiprināts E+ līmenī un īstermiņa reitings "Not Prime" līmenī.

BNS