Latvijas miljonāru neveiksmes Baltkrievijā
Bizness un ekonomika
2010. gada 11. novembrī, 08:45

Latvijas miljonāru neveiksmes Baltkrievijā

Jauns.lv

Baltkrievi, izanalizējuši Latvijas miljonāru sarakstu, devuši tam papildinājumu ar savu stāstījumu par to, kā tad mūsu bagātākajiem uzņēmējiem sokas kaimiņzemē. Lietas nav tik spožas, kā to gribētos.

Latvijas miljonāriem dzīve Baltkrievijā izrādījusies ne tik salda, kā viņi bija uz to cerējuši pirms vairākiem gadiem.
Latvijas miljonāriem dzīve Baltkrievijā izrādījusies ne tik salda, kā viņi bija uz to cerējuši pirms vairākiem gadiem.

Minskas izdevums „Zautra Tvajei Kraini” („Tavas Valsts Rītdiena”) apkopojis ziņas par to, kā Latvijas biznesmeņiem pēdējā gada laikā veicies Baltkrievijā. „Zautra Tvajei Kraini” aizvakardienas numurā raksta, ka šai laikā ir papildinājies visnotaļ iespaidīgais Latvijas biznesmeņu nerealizēto projektu saraksts Baltkrievijā. Starp redzamākajiem neīstenotajiem plāniem tiek minētas Kirova Lipmana, Aivara Lemberga un  Gunāra Ķirsona neveiksmes.

Lai arī savulaik Latvijas biznesmeņi ar cerībām lūkojās uz Baltkrievijas tirgu, kā uz „jaunu iespēju un cerību zemi”, kaut kas ir nogājis greizi.

Lipmans Baltkrievijas vietā izvēlas Slovākiju

Latvijas otrs bagātākais cilvēks Kirovs Lipmans – „Grindex” un „Liepājas metalurga” akcionārs – cieta neveiksmi 2009. gadā iecerētā Borisovas medicīnas preparātu rūpnīcas kontrolpaketes iegādē. Sarunas par akciju iegādi iegāja strupceļā pēc tam, kad baltkrievi atteicās Lipmanam pārdot tik ievērojamu skaitu akciju.

Lipmans tā vietā, lai iegādātos Borisovas rūpnīcas akcijas, augustā nopirka Slovākijas

farmācijas uzņēmumu „HBM Pharma”.

Lemberga „nopūdelē” kāliju

Pirms gadiem pieciem lielus nodomus ar Baltkrieviju arī saistīja Aivars Lembergs. 2004. gadā viņš kā viens no Latvijas lielākā tranzītbiznesa holdinga „LSF Holdings” īpašniekiem, lai nodrošinātu Baltkrievijas kravu – kālija un naftas produktu – pārkraušanu Ventspils ostā, bija iecerējies baltkrieviem bez maksas atdot beramo kravu terminālu Ventspilī. Termināļa kontrolpaketei vajadzēja pāriet uzņēmuma „Belaruskalij” īpašumā. Tomēr „Ventspils karu” rezultātā darījums nenotika.

Rezultāta cieta ne tikai Lembergs, bet arī Latvija. Baltkrievija tagad kāliju transportē caur Lietuvu – Klaipēdas ostu.

Ogres trikotāžu izstumj no Minskas

Baņķieris un uzņēmējs Vasilijs Meļņiks jau 2004. gadā bija iecerējis izveidot kopuzņēmumu „Ogre – Aļesja”, kurā darbotos gan tradīcijām bagātā Ogres trikotāžas ražotne, gan lielā Minskas šūšanas fabrika „Aļesja”. Arī šis projekts ir izgāzies, jo baltkrievu puse negribēja šķirties no „Aļesjas” kontrolpaketes.

„Lido” plaģiāts Baltkrievijā

„Lido” saimnieks Gunārs Ķirsons bija nodomājis savu restorānu impēriju paplašināt arī Minksas virzienā. Viņš pat Baltkrievijā bija atradis biznespartneri. Rezultātā Baltkrievijas galvaspilsētā atvēra restorānu, kas gan pēc ēdienkartes, gan izskata atgādina „Lido” ēstuves Rīgā. Tomēr Ķirsons, saskaroties ar milzīgām problēmām tēvzemē, no biznesa Minskā aizgājis. Tā nu tagad Minskā darbojas „Lido” restorāns, kas nemaz nav „Lido”.

„Rietumu banka” turas

Vienīgais no Latvijas miljonāriem, kurš veiksmīgi darbojas Baltkrievijas tirgū ir „Rietumu bankas” galvenais akcionārs Leonīds Esterkins.

Esterkins biznesu Baltkrievijā izvērsa 2001. gadā, kad tur tika atklāta „Rietumu bankas” pārstāvniecība. 2008. gadā Latvijas biznesmenis nopirka pirmos baltkrievu uzņēmumu aktīvus – 50% līzinga kompāniju „WestLizing” (autolīzings) un „Westtransinvest” (būvniecības, pasažieru un kravas transporta, ceļu būves tehnikas līzings) akcijas

Šogad par simbolisku summu – 100 ASV dolāriem (Ls 50) Esterkins nopirka bankrotējušās Latvijas Parekss bankas līzinga kompāniju Baltkrievijā.

Tā kā Esterkins ir vienīgais Latvijas miljonāru TOPa pārstāvis, kuram pašlaik bizness Baltkrievijā „iet no rokas”.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA