Bizness un ekonomika
2011. gada 4. septembris, 08:46

Biroju telpu tirgū Rīgā dominē īstermiņa nomas līgumi

Jauns.lv

Rīgā biroju telpu tirgū joprojām dominē īstermiņa nomas līgumi no viena līdz trīs gadiem, jo telpu īpašnieki baidās parakstīt ilgtermiņa nomas līgumus, savukārt Maskavā dominē ilgtermiņa noma vismaz uz pieciem līdz septiņiem gadiem, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Swedbank" grupas nekustamo īpašumu uzņēmuma SIA "Ektornet Management Latvia" vadošā aktīvu pārvaldniece Dina Lukjanska.

"Rīgā visi gaida nomas maksu kāpumu un cenšas ierobežot nomas līguma termiņus vai arī iekļaut nomas līgumos punktu, kas pēc noteikta laika paredz nomas maksu pārskatīšanu atbilstoši tirgus situācijai. Caurspīdīgs mehānisms vidējās nomas maksas tirgus vērtības noteikšanai līdz šim tā arī nav izstrādāts," sacīja Lukjanska.

Savukārt Maskavā dominē ilgtermiņa noma vismaz uz pieciem līdz septiņiem gadiem, turklāt - jo ilgāk, jo labāk. "Līgumos ir iekļauts nomas maksu pārskatīšanas mehānisms, jo arī tur krīzes zemākais punkts jau ir aiz muguras un nomas maksas kopš 2010.gada ceturtā ceturkšņa sākušas augt. Maskavā krīzes laikā tika apturēta jaunu biroju ēku celtniecība, un jau patlaban ir skaidrs, ka drīzumā parādīsies deficīts un tas izraisīs nomas maksu kāpumu," skaidroja Lukjanska.

Viņa piebilda, ka Rīgā tiek iznomātas tikai biroju telpas ar apdari, bet Maskavā - tikai telpas bez apdares. "Maskavā apdari veic pats telpu nomnieks, bet, lai nodrošinātu apdari A klases birojā, jāiegulda aptuveni 1000 ASV dolāru (488 lati) uz kvadrātmetru. Līdz ar to darījumi klientiem ir ļoti dārgi, jo ir jāapmaksā konsultantu pakalpojumi, jāiegulda apdarē, tāpēc arī tiek izvēlēta ilgtermiņa noma, lai visi ieguldījumi pagūtu amortizēties," sacīja Lukjanska.

Rīgā nekustamo īpašumu konsultanta pakalpojumus joprojām apmaksā tikai telpu īpašnieks, bet Maskavā par konsultanta pakalpojumiem ir gatavs maksāt arī nomnieks, jo, ja tiek nomāta liela platība, aiz kuras īpašnieka stāv liels starptautisks attīstītājs, tad pārrunās ar šādu "smago artilēriju" ir nepieciešama konsultanta palīdzība, piebilda speciāliste.

Pēc gada laikā noslēgtajiem darījumiem Rīgu ar Maskavu salīdzināt nevar, uzsvēra Lukjanska, piebilstot, ka, pēc "Colliers International" datiem, Rīgā pagājušajā gadā tika aizpildīti 30 000 kvadrātmetru biroju telpu, bet Maskavā - 1,5 miljoni.

Dina Lukjanska augusta sākumā ir pievienojusies "Ektornet Management Latvia" komandai, pārnākot no starptautiskā komercīpašumu konsultāciju uzņēmuma "Jones Lang LaSalle" Maskavā.

2008.gadā, pēc vairāk nekā trīs gadu darba pieredzes nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" komercīpašumu nodaļas direktores amatā, Lukjanska kļuva par biroju nodaļas vadītāju starptautiskajā uzņēmumā "Cushman&Wakefield" Kijevā.

Krievijā un Ukrainā nekustamo īpašumu sektorā Lukjanska ir pārstāvējusi tādu uzņēmumu intereses kā "Deutsche Bank", "BMW", "IBM", "Nokia", "Societe Generale Group".

"Ektornet Management Latvia" ir nekustamo īpašumu uzņēmums, kuru 2009.gadā izveidoja "Swedbank" grupa. Uzņēmuma pamatdarbība - iegādāties, izdevīgi pārvaldīt un pārdot nekustamos īpašumus dzīvojamās apbūves, tirdzniecības telpu, biroja telpu un ražošanas telpu segmentos.

Visu interviju ar Lukjansku var lasīt biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

LETA