Skandalozais dāņu profesors tagad kritizē vafeļu torti "Vāverīte"
Skandalozais dāņu profesors Stēns Stenders ķēries arī pie citu Latvijas saldumu ražotāja AS "Laima" produktu kritikas. Tagad viņš vērš uzmanību, ka paaugstināts transtaukskābju līmenis ir divās vafeļu tortēs: "Klasika" un "Vāverīte".
Savukārt uzņēmums norāda, ka Stendera izteikumi ir "klajš mēģinājums veidot negatīvu uzņēmuma publicitāti". To biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra AS "Laima" un AS "Staburadze" vadības uzņēmuma "NP Foods" pārstāve Rita Voronkova.
Dāņu profesors "NP Foods" vadībai 2.septembrī adresētā vēstulē norādījis, ka divos "Staburadzes" izstrādājumos - vafeļu tortēs "Klasika" un "Vāverīte" - konstatēts paaugstināts transtaukskābju līmenis. 100 grami "Klasikas" satur 14 gramus transtaukskābju, savukārt 100 grami "Vāverītes" satur 5,1 gramu transtaukskābju. Paraugi iegādāti Rīgas veikalos laikā no maija līdz jūlijam un vēlāk testēti Dānijas pilsētas Orhūsas pārtikas un veterinārajā laboratorijā.
"Stendera paziņojumi ir klajš mēģinājums sacelt negatīvas informācijas vilni un veidot negatīvu uzņēmuma publicitāti. "NP Foods" reakcija uz šiem izteikumiem ir pilnīga norobežošanās no tiem. Ārvalstu speciālista centieniem ietekmēt Latvijas lielāko saldumu ražotāju nav nekāda pamata, jo "Laima" sekmīgi eksportē savus vafeļu produktus uz 25 pasaules valstīm, pateicoties izstrādājumu kvalitātei," norādīja Voronkova.
"Laimas" pārstāve akcentēja, ka turpmāk to produktu marķējumā, kuros tiks izmantotas taukvielas, uzņēmums uzskatāmi norādīs transtaukskābju daudzumu saturā.
"Atsākot darbu pēc vasaras brīvdienām, septembrī vafeļu ražotnē tiks ražotas jogurta vafeles, kurās pilnībā izslēgtas transtaukskābes. Uzņēmums kā vadošais saldumu ražotājs pats realizēs transtauksskābju satura atspoguļošanu turpmāk to produktu marķējumā, kuros tiks izmantotas taukvielas, norādot transtaukskābju daudzumu," sacīja Voronkova.
Kā ziņots, jau iepriekš 18.jūnijā Stenders nāca klajā ar paziņojumu, ka "Laimas" ražotās vafeles "Selga" esot kaitīgas cilvēka veselībai, jo tajās transtaukskābju saturs pārsniedz 44%. Vēlāk izrādījās, ka laboratorija, kas veica pētījumus, bija kļūdījusies un minētais transtaukskābju daudzums vafelēs ir tikai 9%. Uz Stendera apgalvojumu asi reaģēja "NP Foods", kas ar iesniegumu par negodīgas konkurences darbībām vērsās Konkurences padomē un Drošības policijā, lūdzot ierosināt krimināllietu par neslavas celšanu un apzinātām darbībām, kas grauj Latvijas ekonomiku.
Savukārt Latvijas Pārtikas uzņēmēju federācijas vadītājs Didzis Šmits izteicās, ka profesors par Latvijas pārtikas uzņēmumu nomelnošanu jāizraida no valsts.
Kā iepriekš "Nozare.lv" informēja "NP Foods" valdes priekšsēdētājs Juris Jonaitis, patlaban tiek aprēķināts arī morālais un materiālais kaitējums, lai celtu prasību tiesā par zaudējumu atlīdzību, kā arī plānots vērsties Eiropas Komisijā ar lūgumu izvērtēt nepamatotus un prettiesiskus konkurences izkropļojumus iekšējā tirgū.
Kā ziņots, "Laima" ir viens no lielākajiem šokolādes un saldumu ražotājiem Baltijā. Par AS "Laima" lielāko īpašnieku 2010.gadā pastarpināti kļuvusi Latvijas uzņēmējiem piederošā AS "Nordic Partners", kura iegādājusies 51% kapitāldaļu starptautiskajā "Nordic Partners Limited" holdingā.
"Nordic Partners" un tam piederošo uzņēmumu lielākais akcionārs ir Daumants Vītols - viens no holdinga dibinātājiem, kurš ilgstoši vadījis arī vairākus holdinga pārtikas un nekustamā īpašuma uzņēmumus.