Bizness un ekonomika
2011. gada 6. septembris, 23:01

Dienvidāfrika plāno aizliegt alkohola reklamēšanu

Jauns.lv

Dienvidāfrikas Republika (DĀR) plāno aizliegt alkohola reklamēšanu, šādi cenšoties iegrožot alkoholisma veicināto noziedzību un vardarbību, otrdien paziņojis veselības ministrs.

DĀR ir vieni no augstākajiem noziedzības rādītājiem pasaulē, un ārvalstu eksperti tajā ierodas "tikai, lai iemācītos tikt galā ar traumu radītām brūcēm un vardarbību, jo mūs uzskata par šo lietu laboratoriju", žurnālistiem paziņoja veselības ministrs Ārons Motsoaledi.

"Galvenais faktors, kas to veicina, ir alkoholisms, alkohola kaitīgais efekts. Mēs neatkāpsimies jautājumā par alkohola kontroli, tostarp alkohola reklamēšanas aizliegumu," paziņoja ministrs.

"Tas ir tikai laika jautājums," viņš piebilda.

Pēc HIV vardarbība un traumas ir galvenie nāves cēloņi DĀR, Pasaules Veselības organizācijas (PVO) konferencē, kas veltīta vardarbības novēršanai, paziņoja Motsoaledi.

Ik gadu ievainojumi tiek ārstēti aptuveni 3,5 miljoniem cilvēku.

"Ja mūsu iedzīvotāju pasargāšana liek mums iemantot auklītes slavu, tad es šo titulu apsveicu," piebilda Motsoaledi.

PVO meklē veidus, kā samazināt vardarbības līmeni, kas ir smags slogs veselības aprūpes sistēmām.

PVO dati liecina, ka pasaules lielāko dzērāju sarakstā Dienvidāfrika ierindojas 52.vietā un tā ir viena no pasaulē vardarbīgākajām sabiedrībām. DĀR dienā notiek vidēji 46 slepkavības, kā arī liels skaits izvarošanu.

PVO direktors vardarbības novēršanas jautājumos norādīja, ka vardarbības sekas sniedzas tālu pāri nāvei un traumām. Tās noved pie tādām problēmām kā darbnespēja, garīgās veselības problēmas un seksuāli transmisīvās infekcijas.

"Vardarbība ir viena no lielākajām sabiedrības veselības problēmām pasaulē. HIV nogalina 1,7 miljonus cilvēku gadā. Vardarbība nogalina 1,5 miljonus," viņš piebilda, norādot, ka vardarbībai netiek veltīts ne procents tās uzmanības, kas tiek atvēlēta citām lielākajām problēmām.

LETA AFP