Bizness un ekonomika
2011. gada 20. oktobris, 10:07

Eksperts: nākotnē mobilās ierīces iekļausies mūsu apģērbā

Jauns.lv

Dažādas mobilo sakaru ierīces tuvākajā nākotnē gan iekļausies mūsu apģērbā, gan palīdzēs izvēlēties ģērbšanās stilu un piedalīties spēlēs, kas notiks nevis virtuālajā, bet īstā vidē pilsētu ielās, stāstīja zviedru mobilo sakaru pētniecības centra "Mobile Life Center" direktors Oskars Julīns.

Viņš uzskata, ka mobilo sakaru ierīču skaits, ko nēsāsim ikdienā, vairosies un ietvers dažādus sensorus un specializētus rīkus, kas kopumā apkalpos dažādas, galvenokārt ar izklaidi saistītas, vajadzības.

Eksperts dalījās savās prognozēs starptautiskās konferences "13th International Conference on Human-Computer Interaction with Mobile Devices and Services" ("Mobile HCI 2011") laikā, kuru septembrī Stokholmā rīkoja "Mobile Life Center".

"Ja runa ir par nākotnes koncepcijām, tad šķiet, ka lietosim arvien vairāk ierīču. Dažas būs iebūvētas apģērbā. Cilvēkiem būs vesels ierīču ansamblis. Te rodas problēma - kā saskarsimies un sadarbosimies ar visām šīm mazajām elektroniskām mantiņām?" retoriski jautāja Julīns, bet piebilda, ka cilvēki, visticamāk, nestaigās apjozušies ar "rīku jostām", tāpat kā komiksu un filmu tēls Betmens.

"Var būt visādas lietas. Viens rīks kabatā, otrs kakla rotai piekārts, trešais, ko varām nolikt uz galda. Tagad mums tikai ir viena lieta, viens rīks (mobilais telefons), kas jādarbina. Bet tā nebūs nākotnē. Tad būs jāizstrādā interaktivitātes paņēmieni ar daudz un dažādām lietām," uzskata Stokholmas universitātes Datorzinātņu un sistēmu fakultātes profesors.

Julīns arī uzskata, ka nākotnē internetam pieslēgtas mobilās ierīces - viedtelefonus un planšetdatorus - izmantos, lai vairotu izklaides un dzīves baudīšanas iespējas, tostarp spēles "īstajā pasaulē", kuras vadīs ar mobilām ierīcēm.

Lai gan daudzi analītiķi runā par mobilā interneta, viedtelefonu un planšetdatoru izmantošanu biznesa vajadzībā, Julīns uzskata, ka "attīstība būs patērētāju tirgū, apmierinot vajadzības un iekāres, dodot baudu un piepildot atpūtas laiku. Tas ir pētniecības centra ["Mobile Life Center"] galvenais vēstījums. Prasām - kas būs nākamās paaudzes izklaides pakalpojumi, dzīves baudīšanas veicinoši pakalpojumi?"

Julīns arī teica, ka, viņaprāt, mobilās ierīces arvien vairāk paliek par modes priekšmetiem, bet sociālie tīkli - par vietu, kur smelties modes un stila padomus no draugiem un speciālistiem.

Vaicāts, vai pētniecības centrs sev par uzdevumu nav nospraudis "pelnītspējīgu rotaļlietu" koncepciju izstrādāšanu, Julīns teica: "Tas ir tas, ko darām. Runa ir par spēlēm, mediju apskatīšanu. Paskatāmies uz datoriem - tos pārsvarā lieto spēlēm. Tad vēl ir sociālie mediji, čatošana, "Facebook", tusiņi ar draugiem. Un saka, ka tas ir nenopietni! Bet tas ir tas, uz ko tēmējam! Iedomāsimies, ka varētu padarīt visu elektroniku, kas saistīta ar noteiktu cilvēku, par komplektu, kas tam sniegtu baudu un izklaidi."

Julīns norādīja, ka cilvēki patlaban spēlē spēles "ikdienas pasaulē", kuras daļēji organizē un vada internetā, kaut vai paslēptu dārgumu meklēšanu noteiktā pilsētā vai pilsētas rajonā. "Domāju, ka redzēsim spēles, kas cilvēkus ietvers, vienalga, kur viņi atrodas. Šīs visaptverošās spēles nespēlēs telefonā, bet gan reālās pasaules vidē. Telefons būs tikai atbalsta rīks," teica zviedru eksperts.

Julīns bijis vadošos amatos "Mobile Life Center" (oficiāli saukts "Mobile Life VinnExcellence Center", jo būtisku daļu tā finansējuma sniedz Zviedrijas valsts inovāciju atbalsta aģentūra "Vinnova") kopš centra dibināšanas 2007.gadā. Viņš nesen saņēmis profesora titulu Stokholmas universitātes Datorzinātņu un sistēmu fakultātē, ir arī pasniedzējs Gēteborgas Informācijas tehnoloģiju (IT) universitātē.

Julīns mācījies Luleo Tehniskajā universitātē Zviedrijas ziemeļos, kur ieguvis maģistra grādu inženierzinātnē, bet doktora grādu tehnoloģiju socioloģijā saņēmis Linčepingas universitātē.

"Mobile Life Center" dibināts 2007.gadā sadarbība ar Stokholmas universitāti, IT pētniecības centru "Swedish Institute of Computer Science" (SICS) un "Interactive Institute". Centru arī finansē, atbalsta un izmanto pētījumu veikšanai tādas kompānijas kā "Ericsson", "Nokia", "Microsoft Research", "Telia Sonera" un citi.

Centra gada budžets ir 21 miljons zviedru kronu (1,62 miljoni latu) gadā, un tam finansējums ir nodrošināts līdz 2017.gadam. Centra speciālisti ik gadus publicējuši desmitiem zinātnisku pētījumu par mobilo sakaru pielietojuma jautājumiem, kā arī vairākas grāmatas. "Mobile Life Center" un tā sadarbības partneri pastāvīgi rīko ar nozares jautājumiem saistītus seminārus, lekcijas un konferences.

LETA Nozare.lv