1dienas
19stundas
40minūtes
31sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Bizness un ekonomika

No LNB apdares materiāliem Latvijā pilnībā ražo 25%

Jauns.lv

75% no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas apdares materiāliem tiek izgatavoti Latvijā no ievestām sagatavēm, bet atlikušie 25% apdares materiālu tiek pilnībā ražoti Latvijā, informēja LNB būvnieka "Nacionālā būvkompāniju apvienība" pārstāve Marta Krivade.

"75% ēkas apdares materiāli tiek izgatavoti Latvijā no ievestām sagatavēm, piemēram, fasāde, parkets, kolonnu apdare, metāla apdares paneļi. Ēkas iekšējā apdarē izmantoti ap 25% Latvijā rūpnieciski ražotu apdares materiālu, piemēram, bērza finierēti koka paneļi, durvis un koka akustiskie griesti," skaidroja LNB būvdarbu vadītājs Valdis Koks.

Viņš arī norādīja, ka LNB projekta autors arhitekts Gunārs Birkerts sienu apdares materiālu - Kanādas kļavas finierētus koka paneļus - aizvietojis ar bērza koka finierējumu.

Pirms dažām nedēļām Birkerts viesojās Latvijā un apstiprināja ēkas fragmentā redzamos iekšējās apdares elementus un materiālus - paklājus, grīdas flīzes, grīdas parketa dēļus, granītu, paceļamo grīdas konstrukciju, sienu, kolonnu apdares materiālus, gaismas ķermeņus pie logu ailēm, kas izgaismos ēkas logus diennakts tumšajā laikā, un citus interjera materiālus.

Patlaban būvlaukumā nodarbināti vairāk nekā 360 strādnieku.

LNB jaunās ēkas fragments ir pabeigts un Latvijas iedzīvotāji to varēs aplūkot maijā, kad Latvijā norisinās Muzeju nakts, informēja Krivade.

LNB būvdarbus veic "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

LETA Nozare.lv