Bizness un ekonomika
2012. gada 17. aprīlis, 12:40

Labturības prasību pārkāpējs vistas izkāvis; Latvijai tiesu darbi nedraudot

Jauns.lv

Lai gan Eiropas Savienība (ES) grasās sākt tiesvedību pret 11 valstīm, tostarp Latviju, saistībā ar neatbilstošiem dējējvistu turēšanas apstākļiem, tiesu darbu nebūs, jo noteikumus pārkāpušais uzņēmums putnus jau izkāvis, norādīja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Kā ziņots, informācijas avots ES vakar apliecinājis, ka vairākas ES valstis jau pirms diviem mēnešiem brīdinātas, ka tām ir jāpakļaujas dzīvnieku labturības noteikumiem vai arī jārēķinās ar to, ka pret tām tiks sākta juridiska procedūra Luksemburgā bāzētajā ES Tiesā. No šīm valstīm tikai Rumānija ņēmusi vērā šo brīdinājumu, kamēr Beļģijai, Bulgārijai, Francijai, Grieķijai, Itālijai, Kiprai, Latvijai, Nīderlandei, Polijai, Portugālei, Spānijai un Ungārijai ir "jāpieliek lielākas pūles", sacīja šai lietai tuvu stāvošs informācijas avots.

"Vairākām dalībvalstīm bija problēmas ar direktīvas prasību ieviešanu, tāpēc tika lūgts pārejas perioda pagarinājums. 2011.gada novembrī ES tika pieņemta mutiska vienošanās, ka uzņēmumi, kas sākuši modernizāciju, var saņemt pagarinājumu vistu turēšanai nemodernizētajos būros līdz 2012.gada 1.jūlijam ar nosacījumu, ka olas drīkst izmantot tikai pārstrādei. Pamatojoties uz kompromisu, viens Latvijas olu ražošanas uzņēmums lūdza atļauju pabeigt novietnē esošo vistu dēšanas ciklus 2012.gada aprīlī un pēc vistu izvešanas pabeigt modernizāciju līdz 1.jūlijam," informēja ZM pārstāvji.

Atturoties minēt uzņēmuma nosaukumu, ZM vienlaikus atzina, ka Eiropas Komisija (EK), neraugoties uz vienošanos, tomēr sāka pārkāpumu procedūras lietu.

"Neskatoties uz vienošanos, EK tomēr sāka pārkāpumu procedūras lietu, līdz ar to Latvijas uzņēmums sāka dējējvistu izkaušanu, ko pabeidza 1.aprīlī. Līdz ar to Latvija ir izpildījusi saistības, ko prasa direktīva. Savukārt EK no ZM ir saņēmusi informāciju, ka visi Latvijas dējējvistu uzņēmumi atbilst direktīvas prasībām, kā rezultātā pārkāpumu lieta pret Latviju ir apturēta un EK nav pamata sodīt Latviju par dējējvistu turēšanas labturības prasību neievērošanu," rezumēja ministrijā.

Kā norādīja Pārtikas un veterinārajā dienestā, patlaban Latvijā kopumā ir 15 komerciālie olu ražotāji, no kuriem seši dējējvistas tur sprostos.

Jau ziņots, ka ES pieņemtie tiesību akti nosaka, ka dējējvistām no šī gada 1.janvāra jānodrošina vismaz 750 kvadrātcentimetri dzīvojamās telpas, bet vēl labāk - ligzdas, laktas vai iespēja brīvi pārvietoties.

Neuzlabotu būru izmantošana bija jāpārtrauc līdz 2012.gada 1.janvārim, un tie jāaizstāj ar citām sistēmām, kas spētu labāk nodrošināt dzīvnieku bioloģiskās vajadzības.

LETA Nozare.lv