50 miljoni inficētu datoru deviņās dienās. Datorvīrusu TOP 10
Datorvīrusi skaitāmi tūkstošos, bet daži no tiem iegājuši vēsturē.
Auto un tehnoloģijas
2012. gada 22. oktobris, 11:42

50 miljoni inficētu datoru deviņās dienās. Datorvīrusu TOP 10

Jauns.lv

Gribas ticēt, ka mākslīgi radīti ir tikai datorvīrusi. Ticēt tam, ka "putnu" un "cūku" gripas tiešām pārmantotas no dzīvniekiem un ne no maniakāla profesora laboratorijas.

Vēsture stāsta par gadījumiem, kad ļauna un postoša datorvīrusa lomā iejutusies pilnīgi nevainīga programma, kas radīta labvēlīgiem mērķiem. Taču lielākoties datorvīrusi radīti tīšām un ar nodomu.

Daži tā dēvētie datortārpi pa vadiem izplatīti ar kādu konkrētu kaitniecisku mērķi. Citus radījuši talantīgi cilvēki, lai pierādītu visai pasaulei savu talanta spēku. Vēl citus ģenerējuši savas nozares speciālisti, lai uzjautrinātos - bez jebkāda slēpta nodoma!

Mēdz teikt, ka auto signalizāciju ražotāji vēl nav līdz galam radījuši jaunākās paaudzes aizsardzības sistēmu, kad ne mazāk talantīgi cilvēki jau izstrādājuši ierīci, kā šo signalizāciju neitralizēt. Ar datoru sistēmām ir līdzīgi – vieni cenšas to padarīt stipru un neievainojamu, kamēr citi meklē tās vājās vietas un parasti arī atrod...

Dabā ir tūkstošiem vīrusu, “tārpu” un trojanas zirgu. Dažādi avoti izvirza dažādus vīrusus TOP 10 nominācijai. Mēs piedāvājam šādus.

1)

I Love you.

Šis vīruss tika izplatīts e-pasta vēstuļu formātā un 2000. gada martā deviņu dienu laikā inficēja vairāk nekā50 miljonu datoru.

2)

Code Red.

2001. gada jūnijā šis vīruss uzbruka Microsoft serveriem un vienas dienas laikā “saremontēja” vairāk nekā 360  tūkstošus datoru.

3)

Creeper.

Šo varam uzskatīt par pirmo datorvīrusu, kas radīts 1971. gadā. Pēc inficēšanās dators saimniekam vēstīja – es skrienu, pamēģini mani noķert, ja vari!

4)

Moris Worm.

To sen, būdams students, izveidoja Roberts Moriss – pirmais cilvēks, kurš par datorkaitniecismu saņēma reālu cietumsodu.

5)

Welchia.

Šī programma tika radīta, lai izķertu vīrusus, taču viss notika daudz citādāk... Welchia inficēja “ārstējamos” datorus un pēc tam pašlikvidējās. Tā gadās!

6)

Elc Cloner

. Tālajā 1982. gadā to sarakstīja kāds vidusskolnieks. Tas inficēja ar diskešu palīdzību Apple II un inficētie datori pie katras piecdesmitās ieslēgšanas izmeta vīrusa autora pašsacerētu dzejoli.

7)

Nimda.

Trīs vienā – vīruss, “tārps” un trojanas zirgs. Tas kļuva par visizplatītāko vīrusu pasaulē nepilnas stundas laikā, jo inficēja Windows sistēmu gan ar e-pastu, gan web lapu, gan jebkuru citu online kontaktu starpniecību.

8)

Slammer.

Ļoti ātri izplatījās tīklā un desmit minūšu laikā jau bija piekļuvis 750 000 datoru. Tā radītājs bija izveidojis “tārpa” kodu tikai pāris simtu baitu apmērā.

9)

Blaster.

Tieši šā vīrusa izķeršanai tika radīts Welchia. Šis kaitēklis nebija bīstams, bet dažam labam kaitinošs, jo, izmatojot Windows XP caurumus, izmeta uzrakstu – Bil, kāpēc tas ir iespējams, beidz kāst naudu un salabo savu programmu! Astoņpadsmit gadu vecais puisis tika iesēdināts uz pusotru gadu par Bila Geitsa apvainojumu.

10)

Commwarrior – A.

Savdabīgs sveiciens iPhone lietotājiem. Tas radīts 2005. gadā un izplatījās no viedtālruņa uz viedtālruni teksta īsziņu formātā.  Šo telefonu kaitēkli varam uzskatīt par viedtālruņu vīrusu ēras aizsācēju.


Gints Gavers/Foto: Evija Trifanova/LETA