Eksperte: cukura cena samazināsies
Cukura cenas samazināšanos pēdējos mēnešos pasaules tirgū ietekmē pozitīvās ziņas par ražu Brazīlijā, kas ir pasaules lielākā cukura eksportētājvalsts.
Bizness un ekonomika

Eksperte: cukura cena samazināsies

Jauns.lv

Pēdējo mēnešu pozitīvās ziņas par cukura cenu kritumu biržās, kā arī labu ražu Brazīlijā nedod pamatu apgalvojumam par cukura cenu iespējamo pieaugumu, intervijā sacīja Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane.

Kā ziņots, Latvijas Tirgotāju asociācija oktobra sākumā nāca klajā ar paziņojumu, ka biržas spekulāciju, slikto ražu un augsto graudu cenu dēļ tuvākajā laikā cenas pieaugšot vairākām produktu grupām, tostarp cukuram.

"2012.gada augustā vidējā cena baltajam cukuram Eiropas Savienībā bija 501 lats par tonnu, kas ir par 43% augstāka nekā 2011.gada janvārī. Tomēr, ja salīdzina Latvijas vidējās mazumtirdzniecības cenas attīstību šajā laika posmā, tās pieaugums ir gandrīz uz pusi mazāks - 24%. Tomēr pozitīvā ziņa ir tā, ka Londonas preču biržā cukura cenai ir tendence samazināties," sacīja Freimane.

Viņa norādīja, ka 2012.gada septembrī cukura cena Londonas biržā bija 315,1 lats par tonnu, kas ir par 41% zemāka nekā 2011.gada janvārī, kad tika sasniegta pēdējo gadu augstākā baltā cukura cena.

"Tāpat cukura cenas samazināšanos pēdējos mēnešos pasaules tirgū ietekmē pozitīvās ziņas par ražu Brazīlijā, kas ir pasaules lielākā cukura eksportētājvalsts," sacīja Freimane.

LETA, Nozare.lv/ Foto: Ieva Čīka/ LETA