Klaja cūcība! Spānijā ražotu vīnu tirgo kā Sabiles vīnu
Sabilē tiek pārdots Spānijā ražots vīns ar Sabiles Vīna kalna etiķeti.
Bizness un ekonomika
2012. gada 23. novembris, 08:02

Klaja cūcība! Spānijā ražotu vīnu tirgo kā Sabiles vīnu

Jauns.lv

Ar Sabiles vīna etiķeti tiek pārdots Spānijas vīns. Vietējie vīndari ir sašutuši par šādu tirdzniecību un uzskata, ka tiek maldināti pircēji, liekot viņiem domāt, ka iegādājas vīnu, kas ražots no slavenā Sabiles Vīna kalna ogām.

Vīns tiek tirgots Sabiles veikalā „I.R.” kā suvenīrs, raksta portāls db.lv. Tas tiek reklamēts arī Sabiles novada pašvaldības mājaslapā. Tur gan norādīts, ka „veikalā „I.R”., Rīgas ielā 13, nopērkams tīkams suvenīrs – ne Sabilē raudzēts, taču izlolota ideja par vīnu ar Sabiles Vīna kalna etiķeti un Sabiles vārdu.”

Sabiles pilsētas pārvaldes vadītājs Vilnis Dragunas db.lv norādīja, ka vīnu pēc veikala „I.R.” pasūtījuma piegādā alkoholisko dzērienu ražotājs „Jaunalko”. Strīds par to, vai ir ētiski tūristiem pārdot pudeli ar šādu etiķeti, lai gan pudeles saturam nav sakara ar Sabili, esot nonācis pat līdz Ekonomikas policijai. Taču likumpārkāpums nav konstatēts, jo uz pudeles sniegta informācija, ka vīns nav raudzēts Sabilē. Savukārt Sabiles un Vīna kalna nosaukumu izmantot suvenīriem nav aizliegts.

„Šis vīns ir tikai eksperiments, mēģinājums nodrošināt suvenīru tūristiem, jo diemžēl Sabiles Vīna kalna vīnu pārdot nedrīkst, to varam piedāvāt tikai degustēt reizi gadā – Sabiles Vīna svētkos,” skaidroja Tūrisma informācijas centra pārstāve Laura Markusa. Vīna kalns ir pašvaldības īpašums, taču pašvaldība nedrīkst nodarboties ar uzņēmējdarbību. Turklāt no Vīna kalna vīnogām varot iegūt tikai ap 200 litru vīna, kas nozīmē, ka tā pietiek tikai reprezentācijas vajadzībām.

Tūristiem gan esot iespēja iegādāties privāto vīndaru vīnus, kas tapuši Sabiles apkaimē, taču ogas nav izaugušas slavenajā Vīna kalnā. Jāteic, ka Sabiles Vīna kalns ir ierakstīts Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā vistālāk uz ziemeļiem ierīkotais vīna dārzs, kur brīvā dabā aug vīnogas.

Kasjauns.lv/Foto: reklāmas foto, Evija Trifanova/ LETA