Latvijas attīstībā pašlaik nav lielu problēmu, uzskata "Swedbank"
Reinis Rubenis.
Bizness un ekonomika
2016. gada 14. oktobris, 08:49

Latvijas attīstībā pašlaik nav lielu problēmu, uzskata "Swedbank"

Jauns.lv

Latvijas attīstībā pašlaik nav lielu problēmu, sacīja "Swedbank" valdes priekšsēdētāja vietas izpildītājs Reinis Rubenis.

"Latvijas attīstībā pašlaik nav lielu problēmu. Turklāt nākamajam gadam mēs prognozējam 3% izaugsmi, kas ir laba stabila attīstība," teica Rubenis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks šādu izaugsmi gan sauc par "lēno šļūkšanu" un viņam ir taisnība, jo gribētos redzēt, ka Latvijas ekonomika straujāk pietuvojas Eiropas vidējam līmenim.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka šim mērķim izaugsme par 2-3% gadā ir nepietiekama un tai ir jābūt straujākai. Tomēr no otras puses, ir jāatceras viss problēmu klāsts, ar kādu Eiropa pēdējā laikā ir saskārusies. Tādēļ šajā kontekstā tas, ka mums ir un arī turpmāk plānojas stabila izaugsme, ir diezgan labi. Galu galā arī mūsu reģionā ir daudz noticis – mūs ir ietekmējušas Krievijas sankcijas, bet mēs esam adaptējušies jaunajai realitātei un tāpat saglabājam izaugsmi. Tas tikai nozīmē, ka mēs esam stabili un, par spīti apkārtējiem satricinājumiem, savu izaugsmes stāstu turpinām," teica Rubenis.

Tāpat viņš norādīja, ka valsts izaugsmi var bāzēt tikai uz eksporta attīstību un tas nozīmē, ja sāks augt Latvijas eksporta tirgi, arī Latvijai klāsies labāk.

"Turklāt pašlaik mūsu īpatsvars lielajos eksporta tirgos ir tik neliels, ka mēs varam atļauties palielināt savu eksporta apmēru pat tad, ja šie eksporta tirgi kā tādi īpaši neaug. Ja tu esi liels eksportētājs mazā tirgū, tad ļoti būtiska ir tā izaugsme. Mūsu gadījumā stāsts lielā mērā joprojām ir par tirgu iekarošanu un šādas iespējas ir," uzsvēra Rubenis.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA