Ošlejs: Latvija drīzāk ir neveiksmes stāsts, eiro ieviešana izmaksās pusmiljardu
Ekonomists Jānis Ošlejs Latvijas veiksmes stāstu dēvē par neveiksmi un ir sašutis, ka Latvija tērēs pusmiljardu latu, lai ieviestu eiro.
Bizness un ekonomika
2013. gada 20. jūnijs, 20:05

Ošlejs: Latvija drīzāk ir neveiksmes stāsts, eiro ieviešana izmaksās pusmiljardu

Jauns.lv

Ekonomists Jānis Ošlejs uzskata, ka nav iemesla dzert šampanieti un priecāties par Latvijas pievienošanos eirozonai un par Latvijas veiksmes stāstu. Latvija drīzāk esot neveiksmes stāsts. Pie tam latu nomaiņa ar citiem krāsainiem papīrīšiem mums izmaksās ap pusmiljardu latu.

„Esam rīkojušies kā parunā, kur zirgam centās iemācīt strādāt bez ēšanas”

„Parasti šampanieti saimnieciskās lietās dzer tad, kad ir izdevies kaut ko nopelnīt vai ko labu uzsākt. Manuprāt, būšana vai nebūšana kādā struktūrā vai tas, kādas krāsas naudiņa ir mūsu maciņos, nav svinēšanas vērts, jo tam nav ekonomiskas jēgas. Svinēt mēs varētu, ja būtu pamats kļūt bagātiem. Bet tas, ka nomainām vienas krāsas papīrīšus ar citiem, nav pamats svinībām. Svinēt būtu jēga tad, ja mēs redzētu, kādā veidā kļūsim bagāti pēc iestāšanās eirozonā. Tad mēs varētu priecāties, ka mūsu ekonomika attīstīsies un mēs kļūsim bagāti, bet arī to nevaru ieraudzīt, līdz ar to neredzu, par ko priecāties,” intervijā „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” saka ekonomists Jānis Ošlejs.

Viņš uzsver, ka atbilstību Māstrihtas kritērijiem, lai mēs varētu ieviest eiro, Latvija panākusi samazinot ekonomiku un atlaižot cilvēkus no darba. „Mēs esam rīkojušies līdzīgi kā tajā parunā, kur saimnieks centās iemācīt zirgu strādāt bez ēšanas. Viņš jau būtu iemācījis zirgu iztikt arī bez dzeršanas, taču zirgs nomira. Līdzīgi mēs esam panākuši atbilstību Māstrihtas kritērijiem, bet panākuši to nepareizā veidā – samazinot darba vietu skaitu, nevis panākot ilgtspējīgu izaugsmi,” tēlaini izsakās ekonomists.

„Pirms krīzes mums bija 920 tūkstoši darba vietu, un zemākajā krīzes punktā šis skaits nokritās līdz 710 tūkstošiem. Tātad zaudējām 210 tūkstošus darba vietu. Tagad trijos gados esam atguvuši 59 tūkstošus darba vietu, un šobrīd kopējais darba vietu skaits ir 769 tūkstoši. Tātad kopējā bilance – mīnus 150 tūkstoši. Kāda gan šeit veiksme?” jautā Ošlejs.

Eiro ieviešana izmaksās pusmiljardu latu

Viņš arī neredz lietderību Latvijā ieviest eiro, jo tas izmaksās ap pusmiljardu latu (šogad Latvijas valsts gada budžets ieņēmumos apstiprināts 4,682 miljards latu apmērā).. Šo naudu būtu iespējams izmantot savādāk un tik tiešām celt Latvijas ekonomiku, nevis tērēt vienu krāsainu papīrīšu nomaiņai pret citiem. Ošlejs portālam db.lv saka:

„Latvijas Banka izdevumus (eiro ieviešanai) lēš uz 500 miljoniem latu. Papildus tam mēs uzņemsimies saistības palīdzēt glābt valstis, kas iekļuvušas ekonomiskās grūtībās. Latvija ir nostabilizējusi savu ekonomiku, citas valstis nav, un tas nozīmē, ka Latvijai, iespējams, būs jāaizņemas nauda, lai aizdotu citām valstīm. Tie var būt miljardi.

Domāju, ka tas ir ārkārtīgi neprātīgi, jo 500 miljonus būtu iespējams iztērēt labāk, uzlabojot infrastruktūru, salabojot ceļus, uzbūvējot rūpniecības parkus, lai cilvēkiem būtu darbs. Manuprāt, Latvijā būtu ļoti daudz vietas, kur iztērēt 500 miljonus ar daudz lielāku efektivitāti.

Grūti pamatot, kāpēc iztērēt milzu summas, ieviešot eiro papīrīšus, no kuriem labums ir nezināms vai, visticamāk, tā nav vispār.”

Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA