1dienas
19stundas
33minūtes
00sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Bizness un ekonomika

"Ķekava" grasās atsākt tirgot iedzīvotājiem olas, no kurām šķiļas cālīši

Jauns.lv

Latvijas lielākais putnu gaļas pārstrādātājs "Putnu fabrika "Ķekava"" ("Ķekava"), kas savulaik inkubācijas olas vistu audzēšanai pārdeva iedzīvotājiem, varētu atjaunot šādu praksi, intervijā sacīja "Ķekavas" valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers.

Viņš pastāstīja, ka uzņēmumam ir māšu zona, kurā top apaugļotas olas, no kurām inkubatoru šķilšanās skapjos izšķiļas cālīši, kurus tālāk ievieto broileru novietnēs. Turklāt putnu fabrika šīs inkubācijas olas tirgo arī saviem konkurentiem - Bauskā bāzētajiem "Lielzeltiņiem", kas ir diezgan sīvs "Ķakavas" konkurents, kā arī Lietuvas uzņēmējiem.

"2011.gadā vēl tirgojām olas vietējiem iedzīvotājiem, 2012.gadā to īpaši nepiekopām, taču nav izslēgts, ka pie tā varētu atgriezties. Tas nav liels bizness. Protams, labāk, ka iedzīvotāji šīs olas pērk no mums nevis sazin kur, jo tad varam būt droši, ka tas ir mūsu pašu produkts, nevis, ka tiek atvestas vistas, piemēram, no Polijas. Tādā gadījumā nevari būt pārliecināts, cik šie putni ir bioloģiski droši vai veseli, un tas var atsaukties uz mums, jo var ievazāt kādas slimības, kas te sāktu cirkulēt," teica Vilcmeiers.

Putnu fabrika "Ķekava" izveidota 1967.gadā. Uzņēmums nodarbojas ar mājputnu gaļas pārstrādi. "Ķekavas" lielākie akcionāri ir četras fiziskas personas - Latvijas pilsoņi, ka arī viens Krievijas pilsonis, kura līdzdalība nav būtiska. Pārējās akcijas pieder aptuveni 300 "Ķekavas" bijušajiem un esošajiem darbiniekiem, kuri ieguvuši akcijas par ieguldījumu uzņēmumā.

2012.gadā putnu fabrika "Ķekava" strādāja ar 23,139 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 15,4% vairāk nekā 2011.gadā, savukārt uzņēmuma zaudējumi samazinājās astoņas reizes un bija 504 tūkstoši latu.

BNS