Zemās algas uzņēmēji nemaz negrasās palielināt. VIDEO
Uzņēmēji sūdzas par darba roku trūkumu, taču palielināt algas pašlaik nav gatavi un tādēļ bezdarbniekiem nav motivācijas strādāt Latvijā – viņi labāk brauc darba meklējumos uz ārzemēm vai cenšas izdzīvot no dažādiem pabalstiem.
Bizness un ekonomika
2013. gada 23. jūlijs, 12:43

Zemās algas uzņēmēji nemaz negrasās palielināt. VIDEO

Jauns.lv

Darba ņēmēji sūdzas, ka nevar atrast piemērotu, normāli apmaksātu darbu, bet uzņēmēji apgalvo, ka darba vietu esot pietiekoši, tikai neviens nenākot strādāt. Galvenā problēma ir zemās algas, kuras palielināt tā īsti nevienam vēlmes nav.

Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperts Pēteris Leiškalns TV3 Ziņām teic, ka zemi kvalificētam darbiniekam nav motivācijas strādāt Latvijā, jo viņš Rietumeiropā par tādu pašu darbu kā Latvijā var saņemt daudzkārt lielāku atalgojumu. Šādā situācijā arī neesot iespējams cilvēku motivēt palikt Latvijā un ieguldīt savā izglītībā.

Savukārt uzņēmēji sūkstās, ka viņiem ir lieli izdevumi, kas neļauj darbiniekiem palielināt algas. Darba devēji uzskata, ka celt algas viņiem neļauj lielie darba spēka nodokļi, kā arī prasības apmaksāt bieži vien nepamatotas slimības lapas un atvaļinājumus pēc darbinieka atlaišanas. Maizes ceptuves „Lāči” saimnieks Normunds Skauģis teic, ka mums ir valdība un Saeimai, kurai jālemj par likumdošanas izmaiņām, lai uzņēmēji varētu atļauties darbiniekiem maksāt lielākas algas.

Tomēr valdības pārstāvji pagaidām konkrēti neatklāj, kas tiks darīts, lai nākotnē darbinieki saņemtu lielākas algas. Labklājības ministre Ilze Viņķele TV3 vien noteica, ka nākotnē darba devējiem „interesantāki” paliks jaunieši un pirmspensijas vecuma cilvēki. Valdība vismaz vārdos sola nākt palīgā uzņēmējiem, bet diez vai tuvākajā nākotnē, piemēram, mazkvalificēti strādnieki var cerēt uz lielāku darba samaksu, vēsta TV3 Ziņas. Sīkāk pat problēmu skatieties TV3 videosižetā.

Video: Pieprasa lētu darbaspēku (TV3 Ziņas)

Kasjauns.lv/Foto: Andrejs Baburovs/LETA