1dienas
21stundas
41minūtes
52sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kas ir lielākie pelnītāji, zaudētāji un dividenžu saņēmēji Latvijā?
Bizness un ekonomika

Kas ir lielākie pelnītāji, zaudētāji un dividenžu saņēmēji Latvijā?

Jauns.lv

IT, farmācija, bankas – tās ir nozares, kas nodrošinājušas uzņēmējiem, kas tajās darbojas, vislielāko peļņu. Savukārt zaudētāju līderos visvairāk ir nekustamo īpašumu jomas kompānijas. Šādu situāciju uzrāda aktuālākais pētījums par Latvijas uzņēmējdarbības vidi, ko septembra numurā publicējis žurnāls “Pastaiga”, – “50 lielākie peļņas saņēmēji, lielākie dividenžu saņēmēji un lielākie zaudētāji”.

Top 50 līderis gan peļņas, gan izmaksāto dividenžu ziņā ir plašākai sabiedrībai mazzināmās kompānijas Mikrotīkls līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš. Mikrotīkls, kur Riekstiņam pieder 50 % (otra puse – viņa amerikāņu izcelsmes partnerim Džonam Tallijam), ražo bezvadu interneta tehnoloģijas un pagājušajā gadā palielināja apgrozījumu par gandrīz 30 % – līdz 56 miljoniem latu, kamēr peļņa pieauga no 14,4 līdz 16,2 miljoniem latu (Riekstiņa daļa ir 8,1 miljons latu). Paradokss – uzņēmums, kura nosaukumu zina retais, pēdējos gados nopelnījis vairāk, nekā, piemēram, vērienīgie un plaši pazīstamie uzņēmumi kā Latvijas Balzams un Ventspils Nafta...

“Pastaigas” pelnītāji saraksta otrs līderis ir labāk pazīstams – viens no ABLV Bank līdzīpašniekiem Oļegs Fiļs, kura daļa no bankas pagājušā gada peļņas ir 7,2 miljoni latu. Trešajā vietā ir lielākais farmācijas holdinga Olainfarm akcionārs Valērijs Maligins, kurš tieši vai pastarpināti kontrolē apmēram 72 % uzņēmuma, kas pēdējos gados iespaidīgi uzaudzējis apgrozījumu un peļņu, nodrošinot savam galvenajam akcionāram vietu pelnošāko uzņēmēju pirmajā trijniekā (7 miljoni latu).

Interesanti, ka pirmo reizi pēdējo gadu laikā pelnošāko uzņēmēju top 50 izdevies iekļūt kādam no Karginu ģimenes pārstāvjiem – bijušā Parex bankas vadītāja dēlam Remam Karginam pilnībā vai daļēji pieder piecas kompānijas, kas nodrošinājušas viņam gandrīz divu miljonu lielu peļņu un 20. vietu sarakstā.

Neparasti, ka šajā gadā sarakstā nav pazīstamā uzņēmēja Kirova Lipmana – viņa peļņas daļu farmācijas holdigā Grindeks negatīvi kompensēja zaudējumus nesošais Liepājas Metalurgs. Uzņēmēja dzīvesbiedre Anna Lipmane gan ir pelnošāko sarakstā – ar 1,59 miljoniem latu dalot 23./24.vietu (viņas daļa Grindeks ir 16,69 % un neapgrūtina dalība citos uzņēmumos).

Latvijas lielāko dividenžu saņēmēju vidū Arnis Riekstiņš ir pamatīgi apsteidzis pārējos saraksta dalībiekus – viņš no kompānijas “Mikrotīkls” pagājušajā gadā dividendēs saņēmis 10,64 miljonus latu. Otrās vietas ieguvējs, farmācijas nozares pārstāvis Vadims Telica saņēmis “tikai” 2,68 miljonus, bet trešās vietas ieguvējs, biodegvielas ražotājs Juris Galvanovskis – 2,64 miljonus latu.

50 lielāko zaudētāju topa galvgalī šogad ir advokāts Edgars Golts – 7,11 miljonu latu lielus zaudējumus viņam sagādājusi viņa kompānija MIG Holdings, kas strādā nekustamo īpašumu jomā. Agrāk holdings piederēja Kesenfeldu ģimenei un labākajos gados nodrošināja viņiem vietas miljonāru sarakstā. Šobrīd kompānija ir maksātnespējīga.

Liepājas Metalurga pagājušā gada zaudējumi (10,3 miljoni latu), protams, zaudētāju saraksta augšgalī iemetuši uzņēmuma akciju turētājus – lielākais Liepājas Metalurga akcionārs (49%) Sergejs Zaharjins ar 5,45 miljoniem latu mīnusā ir saraksta 2.vietā. Lielāko zaudētāju saraksta trešajā vietā ir Ivo Luka-Indāns – bijušais Staburadzes direktors un vienīgais nekustamo īpašumu kompānijas ZK 5 īpašnieks – viņa gada mīnuss ir 5,24 miljoni latu.

Kā izskatās situācija kopumā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem? Kā žurnālam “Pastaiga” stāstīja “Lursoft” valdes locekle Daiga Kiopa, kopējie plusi un mīnusi sakrīt ar kāpumiem un kritumiem ekonomikā. “Mēs analizējām uzņēmumus, kuru zaudējumi bijuši lielāki par miljons latiem: 2007. gadā tādu bija 82, 2008. – 228, 2009. – 318, 2010. – 243, 2011. – 193, bet pagājušajā gadā – 165.” Līdzīgu tendenci uzrāda kompānijas ar lielāko peļņu – 2007. gadā uzņēmumu skaits, kuru peļņa ir lielāka nekā miljons latu, bija 274, 2010. gadā – 160, bet 2012. gadā – 205. “Apskatot Latvijas uzņēmumu finanšu rādītājus par pēdējiem sešiem gadiem, redzams, ka Latvijas uzņēmējdarbība vēl nav atgriezusies “ziedošo laiku” – 2006.–2007.gada – līmenī, tomēr daudzās pozīcijās Latvijās ekonomikā ir vērojama augšupeja.”

Mikrotīkls līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš ierindojas pirmajā vietā gan peļņas, gan izmaksāto dividenžu ziņā.

Lielākie pelnītāji un lielākie zaudētāji Latvijā 2012.gadā

Visi Latvijas lielāko peļņas un dividenžu saņēmēju un lielāko zaudētāju saraksti, kā arī ekspertu komentāri lasāmi žurnāla “Pastaiga” septembra numurā.

Kasjauns.lv, Foto: Baiba Apraane/LETA, Lita Krone/LETA, Evija Trifanova/LETA, Renāte Briede/LETA, Shutterstock