Pasaulē
2014. gada 4. janvāris, 11:28

ASV plāno trīskāršot pilnpiena pulvera ražošanu eksportam uz Ķīnu

Jauns.lv

Šā gada laikā ASV piena ražotāji plāno trīskāršot pilnpiena pulvera ražošanu, tādējādi strauji audzējot savu līdz šim minimālo daļu līdz 1% pilnpiena pulvera eksporta tirgū, kurš ir apjomīgākais piena produkcijas eksporta segments.

Kā ziņo portāls "progressivedairy.com", līdz ar to gaidāmas būtiskas izmaiņas ASV piena industrijā. Plānots, ka ASV pilnpiena pulvera eksporta tirgus daļa līdz nākamajam gadam palielināsies par 5-7% un eksporta mērķa tirgus būs Ķīna.

Pilnpiena pulvera ražošanas kapacitātes palielināšana ASV notiks, pateicoties trīs kooperatīvu ražotnēm valstī, no kurām viena ir valstī modernākā pilnpiena pulvera rūpnīca Nevadā.

Saskaņā ar specializētā izdevuma "Piena ziņas" datiem pasaulē lielākais pilnpiena pulvera eksportētājs ir Jaunzēlande, tai seko Eiropas Savienība un Argentīna.

Tāpat tiek ziņots, ka iepriekšējos piecos gados piena produktu tirgi visvairāk auguši piecās valstīs - Dienvidkorejā, Indijā, Ķīnā, Taizemē un Čīlē. Savukārt nākamajos piecos gados lielākais izaugsmes tirgus piena produktu ražotājiem pavērsies Indijā, Vjetnamā, Malaizijā, Indonēzijā un Taizemē.

Lai arī izaugsmes centrs ir Āzija, katrā valstī ir atšķirīgi faktori, kas ietekmē piena tirgu. Indijā izaugsmes pamatā ir mazumtirdzniecības kanālu attīstība. Tikmēr Ķīnā strauji attīstās vidusšķira, kura apgūst radikāli jaunus ēšanas paradumus.

LETA