Skumjas ziņas no Lohnesa ezera. Pasaulslavenā Nesija esot mirusi?
Slavenā Lohnesa ezera iemītniece – pleziozauram līdzīgā Nesija, iespējams, smagi saslimusi vai pat mirusi aiz vecuma, teic Nesijas pētnieki.
Pasaulē
2014. gada 26. februāris, 05:42

Skumjas ziņas no Lohnesa ezera. Pasaulslavenā Nesija esot mirusi?

Jauns.lv

Leģendārais Lohnesa ezera Skotijā briesmonis – Nesija visdrīzāk esot mirusi, jo par viņu pēdējos gados vairs nekas neesot dzirdēts. To paziņojis viens no prominentākajiem Lohnesa ezera monstra pētniekiem Garijs Kempbels.

Kempels intervijā ziņu aģentūrai BBC teica, ka Nesija, visticamāk, ir smagi saslimusi vai pat nomirusi. Tik ilgs Nesijas klusēšanas periods nav bijis kopš 1933. gada - proti, kopš brīža, kad Nesija pirmo reizi tika nofotografēta. Nesija nekādas ziņas par savu eksistenci jau nav devusi teju 19 mēnešus. Kempbels pēdējo 17 gadu laikā reģistrējis visus gadījumus, kad kāds cilvēks redzējis Lohnesa briesmoni, kā arī studējis pēdējo 1500 gadu arhīvus, meklējot leģendārā briesmoņa pieminēšanas reizes.

„Tās ir ļoti skumjas ziņas, un mēs nezinām, kur viņa ir palikusi. Kopš gadsimtu mijas ir strauji krities to reižu skaits, kad Nesija redzēta, bet pēdējā laikā par viņu vispār nekas nav dzirdēts,” pauda Kempbels. Viņš ir viens no tiem cilvēkiem, kurš tic tam, ka Lohnesa ezerā dzīvo kāda neparasta radība, taču tagad drīzāk būtu jāsaka, ka dzīvoja. Kempbels pieļauj, ka Nesija nomirusi lielā vecuma dēļ.

Nesija ir slavenākais ezera briesmonis pasaulē. Pirmie Lohnesa ezera briesmoņa novērojumi tika reģistrēti pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, kas ļāva Lohnesa ezeram kļūt par nozīmīgu tūrisma objektu. Lohnesa ezera briesmoņa eksistenci mūsdienās galvenokārt uzskata par mītu. Lai arī ir dokumentēti vairāki radījuma redzēšanas gadījumi, tomēr tie galvenokārt tiek uzskatīti par safabricējumiem vai redzes ilūzijām. Viena no galvenajām interpretācijām, kas tomēr pieļauj Lohnesa ezera briesmoņa eksistenci, ir, ka tas varētu būt kāds izdzīvojis pleziozaura īpatnis. Jāpiebilst, ka pleziozauri bija milzīgi jūras plēsoņas, kas izmiruši pirms vairāk nekā 65 miljoniem gadu.

Tiek uzskatīts, ka Nesija pirmo reizi pamanīta jau mūsu ēras 565. gadā, kad to redzējis mūks svētais Kolumba. Sena katoļu leģenda vēsta, ka Kolumba ne tikai to pamanījis, bet pat aizbiedējis, jo tas apdraudējis kādu vīru Nesas upē, kas ietek slavenajā ezerā.

Nākamais briesmoņa kaut cik ticamais novērojums ezera apvidū fiksēts pēc vairākiem gadsimtiem - 1933. gadā. Toreiz vietējā laikrakstā „The Inverness Courier” parādījās ziņa, ka dīvains „lielas uzbūves” dzīvnieks redzēts pārejam pār ceļu brīdī, kad pa to ar savu auto braucis Spaiseru pāris.

Par spīti žurnālistu un interesentu simtiem, kas ezera apkārtnē dežurēja pāris nākamos gadus, pirmās fotogrāfijas ar briesmoni 1933. gada 12. novembrī izdevies uzņemt vienam cilvēkam - kādam Hjū Grejam. Lai gan fotografēts tika daudz, rezultātā sanākusi tikai viena neskaidra fotogrāfija, kurā daži kritiķi saskata peldošu čūsku, bet citi - suni, kurš zobos tur mietiņu.

Bēdīgā ziņa par Nesijas nāvi, iespējams, iepriecina britu bukmeikeru kompāniju „William Hill”, kura 2007. gadā apsolīja viena miljona sterliņu mārciņu atlīdzību ikvienam, kas pierādīs, ka leģendārais Skotijas Lohnesa ezera briesmonis patiešām pastāv.

Savukārt par to nepriecājas Lohnesa ezera krastā esošās pilsētiņas Invernesas pašvaldība, jo tieši pateicoties Nesijai pilsēta kļuvusi par tūristu galamērķi un Nesijas „mednieku” apkalpošana invernesiešiem ir kļuvusi par ienesīgu biznesu.

Vai Nesija devusies uz citiem medību laukiem?

Kasjauns.lv/Foto: All Over Press, Bulls Press