Ukraina, domājams, zaudēs atlaidi Krievijas gāzes iegādei
Kā avīzei "Kommersant" norādīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs, līgumus tagad plānots pārskatīt, jo Krima "kļuvusi par Krievijas daļu".
2014. gada 21. marts, 13:21

Ukraina, domājams, zaudēs atlaidi Krievijas gāzes iegādei

Jauns.lv

Ukraina, visticamāk, zaudēs tai piešķirto atlaidi Krievijas gāzes iegādei, piektdien vēsta laikraksts "Kommersant".

Ja Kijeva patiesi zaudēs tai piešķirto simts dolāru (72,66 eiro) atlaidi, tai nāksies maksāt līdz pat 480 dolāriem (348,79 eiro) par 1000 kubikmetru dabasgāzes. Tā būtu augstākā cena, kādu Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom" noteicis kādam klientam Eiropā, raksta izdevums.

2010.gadā toreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neilgi pēc nākšanas pie varas ar Krieviju noslēdza vienošanos, ļaujot Krievijai līdz 2042.gadam izmantot Melnās jūras flotes bāzi.

Apmaiņā pret to Maskava piekrita samazināt dabasgāzes cenu Ukrainai par simts dolāriem par katriem 1000 kubikmetriem.

Kā avīzei "Kommersant" norādīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs, šos līgumus tagad plānots pārskatīt, jo Krima "kļuvusi par Krievijas daļu".

"Juridiski flote tagad izvietota nevis Ukrainā, bet vienā no Krievijas reģioniem, un tāpēc Harkovas līgumi jebkurā gadījumā tiks pārskatīti," skaidroja Peskovs.

Jau vēstīts, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Otrdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja "līgumu" par Krimas aneksiju, ko Krievijas parlaments jau ratificējis.

Krievijas armijas uzbrukumā Ukrainas armijas objektam Simferopolē otrdien viens Ukrainas karavīrs tika nogalināts. Ukrainas un Krievijas konfliktā tas ir pirmais bojāgājušais.

Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Kļimenko ceturtdien paziņoja - ir pazīmes, kas liecina, ka Krievija gatavojas plaša mēroga uzbrukumam Ukrainas austrumos un dienvidos.

Maskavas rīcība izraisījusi asu starptautisko nosodījumu, un ASV, ES kā arī citas rietumvalstis sola pret Krieviju vērst arvien bargākas sankcijas.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ceturtdien telefonsarunā savam ASV kolēģim Čakam Heigelam solījis, ka Krievija neiebruks Austrumukrainā, pavēstīja Pentagons.

LETA, Foto: AFP/LETA