G7 līderi nepiedalīsies G8 samitā Sočos
Pēc G7 līderu tikšanās izplatītajā paziņojuma teikts, ka G7 ir gatava noteikt ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, ja tā turpinās situācijas Ukrainā eskalāciju.
2014. gada 25. marts, 06:34

G7 līderi nepiedalīsies G8 samitā Sočos

Jauns.lv

"Lielā septiņnieka" (G7) līderi pirmdien nolēma nepiedalīties jūnijā Sočos paredzētajā "lielā astoņnieka" (G8) samitā, protestējot pret Krievijas veikto Krimas aneksiju.

Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs mikroblogu vietnē "Twitter" ierakstīja, ka G7 valstu un valdību vadītāji sanāksmē, kas notika kodoldrošības samita laikā Hāgā, nolēmuši jūnijā nedoties uz samitu Sočos, bet sarīkot "lielā septiņnieka" (G7) samitu Briselē.

Pēc G7 līderu tikšanās izplatītajā paziņojuma teikts, ka G7 ir gatava noteikt ekonomiskās sankcijas pret Krieviju,  ja tā turpinās situācijas Ukrainā eskalāciju.

"Mēs joprojām esam gatavi intensificēt rīcību, tostarp koordinētas sektorsankcijas, kurām būs pieaugoši būtiska ietekme uz Krievijas ekonomiku, ja Krievija turpinās situācijas eskalāciju," sacīts paziņojumā.

"Diplomātiski ceļi situācijas deeskalācijai paliek atvērti, un mēs aicinām Krievijas valdību pa tiem iet," teikts paziņojumā, kurā Maskava aicināta sākt sarunas ar Ukrainu un "izmantot starptautiskās starpniecības piedāvājumus".

G7 līderi arī uzsvēruši, ka Krievijas rīcība "nav savienojama" ar G7 kopīgajiem uzskatiem un atbildību, un ka G7 aptur dalību "lielajā astoņniekā", līdz Krievija mainīs savu rīcību, lai tā būtu pieņemama "lielā septiņnieka" valstīm..

"Mēs apturēsim dalību G8, līdz Krievija mainīs kursu, un atmosfēra atkal būs tāda, ka būs iespējama jēgpilna G8 diskusija," sacīts paziņojumā.

"Mēs stingri atbalstām Ukrainas tautu, kas cenšas atjaunot vienotību, demokrātiju, politisko stabilitāti un ekonomisko uzplaukumu savā valstī," uzsvēruši G7 līderi.

Jau ziņots, ka iepriekš G7 nolēma apturēt Krievijas dalību G8, reaģējot uz Krievijas rīcību Ukrainā.

Vēl pirms tam G7 paziņoja, ka aptur gatavošanos jūnijā plānotajam G8 samitam Krievijas kūrortpilsētā Sočos.

G7 ietilpst ASV, Francija, Itālija,  Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija.

BNS/Foto: AFP/LETA