2014. gada 1. augusts, 10:01

Ukraina: "Merkeli cenšas diskreditēt par viņas atbalstu mums"

Jauns.lv

Notiek mēģinājums diskreditēt Vācijas kancleri Angelu Merkeli par viņas atbalstu Ukrainai, tomēr Kijevā nav šaubu par nemainīgu Vācijas pozīciju, ceturtdien paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins, reaģējot uz izskanējušu informāciju par Merkeles un Krievijas prezidenta Vladimira Putina slepenu vienošanos Ukrainas krīzes risinājumu.

"Ziņas par sarunām starp Vāciju un Krieviju Ukrainas jautājumā izskatās pēc neveiksmīga vēstures restauratoru mēģinājuma atgādināt pasaulei par bēdīgi slaveno Molotova-Ribentropa paktu," ceturtdien intervijā ziņu aģentūrai "Interfax" sacīja Kļimkins.

Viņaprāt, pasaule ir mainījusies. "Vācija ir mainījusies. Merkeles kundze - kā neviens cits - labi saprot, ka mēs dzīvojam 21.gadsimtā, nevis 20.gadsimtā. Un lēmumiem ir jāatbilst savam laikam, nevis jāvelk pasaule pagātnē," norādīja Ukrainas ārlietu ministrs.

Kļimkins apliecināja, ka, neskatoties uz visādām baumām un spekulācijām, Vācija nemainīgi atbalsta Ukrainu cīņu pret terorismu valsts austrumos. "Tieši Berlīnei beidzot bija galvenā nozīme tajā, lai Eiropa spertu bezprecedenta soli - izveidotu vienotu pozīciju attiecībā pret Krieviju un apliecinātu eiroatlantisko vienotību," uzsvēra Ukrainas valdības pārstāvis.

"Ar to Vācija apliecināja, ka dzīvo pēc 21.gadsimta principiem. Laiks parādīs, vai tos ievēro arī atsevišķas citas valstis," viņš piebilda.

Lielbritānijas laikraksts "The Independent", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstīja, ka Vācija un Krievija kopīgi strādā pie slepena plāna, kura mērķis ir Ukrainas robežu stabilizācija un šīs valsts ekonomikas nostiprināšana.

Kā apgalvo laikraksts, šim mērķim Krievijai ir jāpārtrauc militārā un finansu palīdzība tā dēvētajiem pašaizsardzības spēkiem Ukrainas austrumos, kā arī jāvienojas ar Ukrainu par gāzes piegādēm. Reaģējot uz to, starptautiskajai sabiedrībai būs jāatzīst Krimas neatkarība no Ukrainas un tās iekļaušana Krievijas sastāvā. Daļa plāna, kā apgalvo "The Independent", ir pat vienošanās, ka Ukrainas prezidents atteiksies no dalības NATO, bet Krievija nebloķēs un neiejauksies tirdzniecības attiecībās starp Ukrainu un Eiropas Savienību, kādas paredz asociācijas līgums abu pušu starpā.

Sarunas, kas it kā esot notikušas pēc Vācijas puses ierosinājuma, tika pārtrauktas pēc tam, kad virs Ukrainas austrumiem tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna, norādīja "The Independent".

Vācijas valdības oficiālā pārstāvja vietniece Kristiana Virša radiostacijai "Deutsche Welle" norādīja, ka "šajā publikācijā nav vispār nekāda pamatojuma" izteiktajiem apgalvojumiem.

"The Independent" īpašnieki ir Krievijas uzņēmējs Aleksandrs Ļebedevs ar dēlu Jevgēņiju.

BNS