Romi ciematā Ungārijā: "Kāda mums vispār jēga mazgāt drēbes?" FOTO
Ungārijā gaidāmas vietvaru vēlēšanas. Vēlēšanās pirms 4 gadiem šie čigāni tika baroti ar solījumiem par labāku dzīvi, taču ciematā viss gājis tikai uz slikto pusi. Tagad šie paši politiķi kandidē atkal.
Pasaulē
2014. gada 10. oktobris, 15:07

Romi ciematā Ungārijā: "Kāda mums vispār jēga mazgāt drēbes?" FOTO

Jauns.lv

"Kāda mums jēga regulāri mazgāt drēbes, ja šajos dubļos tās tāpat momentā atkal kļūst netīras," rezignēti saka Andras Rezmuvas, romu kopienas loceklis. 12.oktobrī ungāri vēlēs vietējās pašvaldības, un, tāpat kā pirms četriem gadiem, čigānu jautājums ir viens no politisko diskusiju "karstajiem kartupeļiem".

Ciemats Tiszavasvari atrodas 200 kilometru attālumā no Ungārijas galvaspilsētas Budapeštas. Tajā dzīvo 13 tūkstoši cilvēku un vēsturiski tas ir romu kopienas dzīvesvieta. Vēlēšanās pirms 4 gadiem Tiszavasvari municipalitātē uzvaru guva radikālie nacionālisti "Jobbik", un mēra pienākumus šajā pašvaldībā sāka pildīt Ēriks Fulops.

Kopš "Jobbik" un Fulopa uzvaras pagājuši četri gadi, kuru laikā romu jautājums un viņu dzīves apstākļi nav uzlabojušies ne par matu. Vēl vairāk: neraugoties uz savulaik dotajiem solījumiem parūpēties par elektrību, silto ūdeni un asfaltētām ielām, vietvara drīzāk centusies izsvēpēt šos cilvēkus no viņu mājām. Nacionāļu konkurenti pat izteicās, ka čigāni "tiek vajāti" cerībā, ka neciešamie dzīves apstākļi tos piespiedīs pamest Tiszavasvari.

"Mēs vairākkārt lūdzām savest kārtībā vismaz galvenos ciemata ceļus. Te viss ir vienos dubļos, daudzām mājām nav elektrības. Ēkas ir bez logiem un durvīm. Ja valdība būtu savedusi kārtībā vismaz ceļus, pie mums varētu atbraukt atkritumu savācēji, bet šādos dubļos neviens neriskēs braukt, nevarēs taču vairs izkārpīties," ziņu aģentūrai "Reuters" stāsta čigāns Andras.

Domei nerūp romi, uzskata citi Tiszavasvari ciematā aptaujātie čigāni. Ironiski, bet šis pats "Jobbik" partijas mērs tagad atkal kandidē vēlēšanās, kuras notiks 12.oktobrī. Kā jau tas ierasts vēlēšanu kampaņas ietvaros, īsi pirms Lielās dienas mērkaķa ātrumā ciematā veikti šādi tādi uzlabojumi, piemēram, pieblietēti dubļainie ceļi, taču iedzīvotāju aptaujas rāda, ka diez vai radikālie nacionālisti šajā reģionā varētu uzvarēt atkal.


Kasjauns.lv/Foto: Reuters