Pasaulē
2014. gada 11. oktobris, 02:27

Tadžikistānā pārtrauc īsziņu sūtīšanu, lai novērstu protestus

Jauns.lv

Tadžikistānas valdība piektdien apturēja īsziņu sūtīšanas pakalpojumus pēc tam, kad mazpazīstama opozīcijas grupa aicināja uz protestiem, lai gāztu valsts prezidentu Emomali Rahmonu.

Mobilo sakaru operatori norādīja, ka tas noticis "tehnisku iemeslu" dēļ, bet ir pamats uzskatīt, kas tas ir darīts ar nolūku pārraut sakarus un novērst mītiņu pret Rahmonu, kurš valda Tadžikistānā no 1992.gada.

Tadžikistāna nav piedzīvojusi nozīmīgus protestus kopš Rahmona nākšanas pie varas.

Īsziņu pakalpojumi tika pārtraukti pēc tam, kad opozīcijas grupa, kas nosaukusi sevi par "Grupu 24" un atrodas ārpus Tadžikistānas, aicināja cilvēkus doties uz galvaspilsētas Dušanbes centrālo laukumu protestēt pret Rahmona politiku.

Pavisam nedaudzi protestētāji ieradās laukumā, ko apsargāja policija.

Politiskās partijas, ieskaitot mēreno opozīcijas Islāma atdzimšanas partiju, ka arī musulmaņu garīdznieki nosodīja aicinājumu uz protestu.

No pagājušās nedēļas nogales valstī ir bloķēts "Facebook" un citi sociālie tīkli.

Tadžikistānas amatpersonas ir noraizējušās par, viņuprāt, notiekošo jauno musulmaņu vīriešu radikalizēšanos.

Tadžikistānas augstākais islāma garīdznieks Saidmukarrams Abdulkodirzoda iepriekšējā mēnesī izdeva reliģisko dekrētu, paziņojot, ka valdošā režīma kritizēšana ir uzskatāma par "lielu grēku". Viņš arī brīdināja musulmaņus izvairīties no kontaktiem ar starptautiskajām organizācijām un masu medijiem.

Islāma atdzimšanas partija norādīja, ka reliģisko dekrētu "nodiktēja amatpersonas".

Tadžikistāna ir galvenokārt sunnītu musulmaņu apdzīvota valsts, kura oficiāli ir sekulāra.

BNS