Pasaulē

ES tiesa nolemj: patvēruma prasītājus gejus nedrīkst sīki izprašņāt par viņu orientāciju

Jauns.lv

Eiropas Savienības Tiesa (ECJ) otrdien nolēmusi, ka gadījumos, kad personas pamato savu patvēruma pieteikumu Eiropas Savienībā (ES) ar to, ka dzimtenē tiek vajātas savas homoseksuālās orientācijas dēļ, tās līdz zināmai robežai var tikt izjautātas par seksuālo orientāciju.

ES tiesa nolemj: patvēruma prasītājus gejus nedrīk...

Nīderlande bija vērsusies ECJ ar jautājumu, kā seksuālā orientācija šādos gadījumos var tikt apstiprināta.

Iepriekš Nīderlande noraidīja trīs patvēruma prasītājus, secinot, ka trūkst pierādījumu viņu homoseksuālajai orientācijai.

ECJ atzina, ka personas paziņojums par homoseksuālo orientāciju var prasīt apstiprinājumu, bet metodes, ar kurām tas tiek darīts, nedrīkst pārkāpt pamata tiesības, ko garantē ES.

Piemēram, tiesa ieteica izvairīties no "stereotipiskiem priekšstatiem, kas asociējas ar homoseksuāļiem" un skatīt katru gadījumu atsevišķi.

ECJ atzina, ka detalizēti jautājumi par patvēruma prasītāja seksuālajiem paradumiem pārkāptu ES tiesības uz privātumu, bet pārbaudes, kas nodemonstrētu homoseksuālo orientāciju, vai pierādījumi video formātā aizskartu cilvēka cieņu.

Tiesa arī norādīja, ka nevēlēšanos runāt par seksuālo orientāciju un atklāti par to paziņot nevar interpretēt kā ticamības trūkumu, ņemot vērā šī jautājuma sensitīvo dabu.