"Iznīcināsim valsti," Krievijas elite netic kara ātrajām beigām
foto: IMAGO/SNA/Scanpix
Krievijas militārists.
Pasaulē

"Iznīcināsim valsti," Krievijas elite netic kara ātrajām beigām

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pārstājis izskatīt miera sarunu iespēju ar Kijivu pēc Ukrainas bruņoto spēku iebrukuma Kurskas apgabalā un ir gatavs karot tik ilgi, kamēr Ukrainas valsts "sabruks", pastāstīja Kremlim tuvi avoti.

"Iznīcināsim valsti," Krievijas elite netic kara ā...

Pēc viņu teiktā, vēl vasaras beigās šķitis, ka kara noslēgums iespējams pusgada vai gada laikā. To veicinājuši vairāki faktori. Vispirms Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska retorika, kas pieļāva referenduma rīkošanu par militārā konflikta beigu nosacījumiem, kā arī vērienīga Krievijas ieslodzīto apmaiņa ar Rietumiem, ļaujot Putinam atgūt Krievijas Federālā drošības dienesta desantnieku Vadimu Krasikovu, raksta "The Moscow Times".

Tāpat risinājās sarunas par deeskalāciju starp Krievijas un Ukrainas militārpersonām. Konkrēti tika diskutēts par savstarpējo ierobežojumu sitieniem pa enerģētikas objektiem. Fiksēt vienošanās bija plānots 22. un 23. augustā Katarā, kas būtu pirmā vienošanās starp Maskavu un Kijivu kopš kara sākuma.

Pēc avota teiktā, tika piedāvāta arī plašāka deeskalācija, ieskaitot aizliegumu izmantot dažu veidu ieročus un izdarīt triecienus tālāk par noteiktu attālumu no frontes līnijas. Taču visas šīs sarunas tika pārsvītrotas ar iebrukumu Kurskas apgabalā augusta sākumā. Putins, pēc sarunu biedra vārdiem, bija dusmīgs par situāciju - viņš nolēma, ka Kijiva gatavošanos tikšanās brīdim Katarā izmantojusi kā aizsegu operācijai Krievijas teritorijā.

"Kremlī secinājām: iznīcināsim valsti Ukrainu. Pašlaik ož pēc cīņas bez noteikumiem, abas puses domā, kā padarīt viena otrai sliktāku," norādīja avots. Viņš piebilda, ka Putins netirgosies ar Kurskas apgabalu apmaiņā pret Donecku vai Luhansku.

Ja pirms iebrukuma bija liels pieprasījums sākt miera procesu no elites puses, tad pašlaik tā nav, saka augsta ranga amatpersona. Ja Ukraina panāks atļauju triecieniem ar Rietumu raķetēm Krievijas iekšienē, tad tas situāciju tikai padziļinās, norāda ierēdnis, kurš regulāri kontaktējas ar Putinu. "Viss ir aizgājis par tālu. Es neticu nekādam miera procesam. Kamēr Ukraina neizjuks, nekas nebeigsies," saka kāda liela valsts uzņēmuma vadītājs, kurš regulāri tiekas ar Putinu.

Kā apgalvo avoti, Kremlis ir gatavs karot ilgi. Pēc viena no teiktā, Kurskas operācija var izrādīties Kijivas taktiskie panākumi, taču to attīstīt būs sarežģīti. "Ukrainas spēki izsīkst. Kremlis var tādu karu kā tagad risināt gadu desmitiem, bet Ukraina degradējas ātrāk," viņš secināja.