Sīva cīņa starp Trampu un Harisu: kas ietekmēs iznākumu vēlēšanās?
foto: AFP/Scanpix
ASV prezidenta amata kandidāti: Donalds Tramps un Kamala Harisa.
Pasaulē

Sīva cīņa starp Trampu un Harisu: kas ietekmēs iznākumu vēlēšanās?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ir palicis tikai viens mēnesis līdz vēlēšanu dienai, un šobrīd cīņa starp Donaldu Trampu un Kamalu Harisu ir ļoti sīva. Nelielas izmaiņas vēlētāju aktivitātē vai negaidīti notikumi varētu noteikt vēlēšanu rezultātu, ziņo “BBC”.

Sīva cīņa starp Trampu un Harisu: kas ietekmēs izn...

Kamēr partiju stratēģi koncentrējas uz izšķirošās priekšrocības iegūšanu, tikpat labi var notikt kaut kas absolūti ārpus viņu kontroles, kas izjauktu kampaņu pēdējās nedēļās. Šis gads jau ir bijis satricinājumiem pilns – viens kandidāts izdzīvoja divus slepkavības mēģinājumus un tika notiesāts par noziegumu, savukārt otrs, prezidents Džo Baidens, izstājās no sacensībām, dodot priekšroku daudz jaunākajai viceprezidentei. Tomēr, ja oktobrī parādīsies negaidīti pārsteigumi, pagātnes kļūdas vai sliktas ziņas, vairs neatliks daudz laika, lai atkoptos vai atgūtu tempu. Jau šonedēļ ir notikuši vairāki atgadījumi, kas līdz 5. novembrim varētu ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

Orkāns Helēna

Orkāns Helēna, kas izpostīja izšķirošos štatus Džordžiju un Ziemeļkarolīnu, ir kļuvis par nozīmīgu notikumu. Vairāk nekā 130 nāves gadījumi un ievērojami postījumi padara šos štatus ļoti svarīgus Donaldam Trampam. Kamala Harisa apmeklēja reģionu, solot ilgtermiņa palīdzību, savukārt Tramps apgalvoja, ka ārkārtas palīdzības līdzekļi esot izšķērdēti migrantu vajadzībām. Baidena administrācija gan norādīja, ka šis apgalvojums nav patiess. Vēlētāju neapmierinātība ar valdības reakciju uz katastrofām varētu ietekmēt vēlēšanu rezultātus šajos štatos, kuros šobrīd nav izvirzījies viens konkrēts kandidāts.

Pozitīvs pārsteigums demokrātiem

Demokrāti saņēma pozitīvas ziņas par darba vietu skaita pieaugumu un bezdarba līmeņa samazināšanos līdz 4,1%, kas varētu uzlabot Kamalas Harisas izredzes vēlēšanās. Tomēr laukos pieaug ekonomiskā spriedze. Kaut arī Tramps aptaujās tiek novērtēts kā zinošāks ekonomikas jautājumos, nesenās aptaujas rāda, ka abi kandidāti ir novērtēti līdzvērtīgi spējīgi mazināt inflācijas sekas.

Turklāt ir atrisinātas problēmas ar doku strādniekiem, un vairs nepastāv potenciāli piegādes ķēžu traucējumi, kas varētu kaitēt demokrātiem. Tikmēr nelikumīgo robežas šķērsotāju skaits uz ASV un Meksikas robežas ir samazinājies līdz līmenim, kāds bija pirms pandēmijas, mazinot robežkrīzes aktualitāti.

Atgādinājums par Trampa kļūdām

Lai gan šīs nedēļas notikumi radīja izaicinājumus Kamalai Harisai un demokrātiem, Donalds Tramps arī saskārās ar grūtībām. Federālais tiesnesis publicēja dokumentu, ko viņam sniedza prokurors Džeks Smits, kurā detalizēti aprakstīti pierādījumi, kas apstiprina Trampa mēģinājumu atcelt 2020. gada vēlēšanas. Dokuments atkal pievērš uzmanību viņa rīcībai 6. janvārī.  “CNN” aptauja rāda, ka vēlētāji dod priekšroku Harisai pār Trampu jautājumā par "demokrātijas aizsardzību" (47% pret 40%), kas nozīmē, ka atgādinājums par Trampa lomu iebrukumā ASV Kapitolijā varētu nākt par labu Harisai un demokrātiem.

Ko var sagaidīt oktobrī? 

“Oktobra pārsteiguma” koncepts – negaidīts notikums, kas izjauc kampaņu – ir būtiska ASV vēlēšanu sastāvdaļa gandrīz 50 gadus. Pat nelielas izmaiņas varētu noteikt uzvarētāju, it īpaši svārstīgajos štatos. Rutgersas universitātes vēsturnieks Deivids Grīnbergs, kurš specializējas vēsturiskajos notikumos saistībā ar prezidentiem, norāda, ka novembra vēlēšanas nav paredzamas, taču to sekas ietekmēs visus.