Saeima atvieglo transportlīdzekļu reģistrāciju Baltkrievijas bēgļiem
foto: Zane Bitere/LETA
Sabiedrība

Saeima atvieglo transportlīdzekļu reģistrāciju Baltkrievijas bēgļiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Saeimas deputāti rosina Latvijas bēgļa vai alternatīva statusu ieguvušam Baltkrievijas pilsonim atļaut trīs gadus reģistrēt transportlīdzekli Latvijā bez nepieciešamās sertifikācijas.

Saeima atvieglo transportlīdzekļu reģistrāciju Bal...

Tāds priekšlikums grozījumiem Ceļu satiksmes likumā iesniegts, "lai sniegtu atbalstu Baltkrievijas demokrātiskajai sabiedrības diasporai Latvijā". Parlamentāriešu piedāvājums paredz, ka Latvijas bēgļa vai alternatīva statusu ieguvušam Baltkrievijas pilsonim ir atļauts saskaņā ar mehānisko transportlīdzekļu īpašuma, turējuma un lietošanas tiesību iegūšanu, ka arī normatīvo aktu prasībām līdz 2028.gada 1.janvārim Latvijā reģistrēt Baltkrievijā reģistrētu transportlīdzekli bez atbilstības apliecinājuma.

Kā norāda deputāti, kopš 2020. gada 1. augustam līdz šā gada jūnijam Latvijas kompetentajās institūcijās saņemti 179 Baltkrievijas pilsoņu iesniegumi par patvēruma piešķiršanu. Līdz šā gad aprīlim Latvijas bēgļa statuss piešķirts 147 Baltkrievijas pilsoņiem, bet alternatīvais statuss - 36.

Priekšlikuma izstrādē tika iesaistīta Ceļu satiksmes drošības direkcija, Satiksmes ministrija, Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniece Baltkrievijā, pauž grozījumu autori. Kā ziņots, Saeima septembra beigās pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas Latvijā nosaka aizliegumu uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Likuma grozījumi nosaka, ka tie Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi, kuri atrodas Latvijas teritorijā, jāizved vai jāreģistrē dalībai ceļu satiksmē Latvijā līdz šā gada 31. oktobrim.