Latvijas valstspiederīgie evakuējas no Libānas – ĀM pateicas Lietuvai par palīdzību
foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
Izraēla turpina uzbrukumus Libānai.
Sabiedrība

Latvijas valstspiederīgie evakuējas no Libānas - ĀM pateicas Lietuvai par palīdzību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Svētdien no Libānas ar Lietuvas militāro reisu Šauļos ieradās deviņi Latvijas valstspiederīgie un viņu ģimenes locekļi, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Latvijas valstspiederīgie evakuējas no Libānas – Ā...

ĀM norāda, ka saziņā ar goda konsulu Libānā uztur kontaktus ar Latvijas valstspiederīgajiem, kuri izteikuši vēlmi izceļot no Libānas. Minētās personas izteica vēlmi atgriezties Latvijā. Kopumā Latvijas valstspiederīgo skaits Libānā ir mainīgs - ap 80 cilvēku. Lielākā daļa uzturas vai ir pārvietojušies uz Libānas ziemeļu un kalnaino daļu, kur ir drošībā un evakuēties pagaidām neplāno, informē ĀM.

ĀM pateicas Lietuvas kolēģiem par sadarbību. Jau ziņots, ĀM aicina valstspiederīgos izmantot jebkuras izceļošanas iespējas vai, ja Libānu pamest nav iespējams, meklēt drošas patvēruma vietas Libānas teritorijā saskaņā ar vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ja ir nepieciešama palīdzība, tostarp informatīva, ĀM aicina sazināties, zvanot uz Konsulārā departamenta diennakts tālruni +371 26337711 vai sazinoties ar Latvijas goda konsulu Libānā pa tālruni +961 3224000. Izraēlas armija kopš 23.septembra intensīvi bombardē Libānas dienvidus un Beirūtas dienvidu piepilsētas, atbildot uz "Hezbollah" uzbrukumiem Izraēlas teritorijai.

1. oktobrī Izraēla Libānā sāka sauszemes operāciju. Izraēlas deklarētais mērķis ir padzīt "Hezbollah" kaujiniekus no robežas apvidus, lai aptuveni 60 000 iedzīvotāju, kas "Hezbollah" apšaužu dēļ evakuēti no Izraēlas ziemeļiem, varētu atgriezties mājās. "CNN" ziņo, ka tūkstošiem cilvēku bēga no Libānas, jo Izraēla veic smagākos valsts bombardējumus kopš 2006. gada. "Situācija bija briesmīga, tiešām briesmīga," sacīja Libānas pilsonis Ali Abdul Hassans "Reuters" ziņu aģentūrai pēc ierašanās Kipras galvaspilsētā Larnakā. 49 gadus vecais vīrietis sacīja, ka aizbēga no Beirūtas pēc tam, kad tika iznīcināta viņa māja. Viņš pastāstīja, ka ēkā, kurai trāpija, dzīvoja ģimenes no Libānas, kuras jau bija aizbēgušas no valsts dienvidiem. "Es ceru, es ceru, ka (viņi) panāks vienošanos, ka (viņi) apturēs karu, tas nevienam nenāk par labu," viņš piebilda. Pēdējās nedēļās ir pārvietoti vairāk nekā 100 000 cilvēku.