Atbalstot ES vīna nozari, tiek piedāvāts pievērst lielāku uzmanību bezalkoholisko vīnu popularizēšanai
foto: Shutterstock
Eiropieši arvien vairāk rūpējas par veselību un nedzer tik daudz vīna kā iepriekšējās paaudzes.
Pasaulē

Atbalstot ES vīna nozari, tiek piedāvāts pievērst lielāku uzmanību bezalkoholisko vīnu popularizēšanai

Zanda Rītuma

Jauns.lv

28. martā Eiropas Komisija (EK) ierosināja virkni pasākumu, lai nodrošinātu, ka Eiropas vīna nozare turpmākajās desmitgadēs saglabā konkurētspēju, noturību un vitālu ekonomisko spēku, pastiprināti pievēršot uzmanību bezalkoholisko vīnu popularizēšanai.

Atbalstot ES vīna nozari, tiek piedāvāts pievērst ...

Realitāte ir tāda, ka patērētāju ieradumi ir mainījušies. Eiropieši arvien vairāk rūpējas par veselību un nedzer tik daudz vīna kā iepriekšējās paaudzes. It īpaši tiek uzsvērts, ka jaunākā paaudze lieto mazāk alkohola. Tāpēc ar EK priekšlikumu tiek ieviesti mērķtiecīgi pasākumi, kuru uzdevums ir palīdzēt nozarei pārvaldīt ražošanas potenciālu, pielāgoties mainīgajām patērētāju vēlmēm un pavērt jaunas tirgus iespējas. 

Viens no priekšlikumiem ir popularizēt bezalkoholiskos vīnus. Tiek piedāvāts, ka par “bezalkoholiskajiem” vīniem tiks apzīmēti tie, kuros alkohola saturs nepārsniedz 0,05%, un “0.0%” vīniem tos, kuros alkohola procents nepārsniedz 0,05%. Lai gan alus nozare veiksmīgi ražo bezalkoholiskos dzērienus, vīna industrija šajā ziņā vēl nav tik attīstīta, bet pieprasījums pēc alkohola, kurā nav augts procents ir strauji pieaudzis. EK pat piedāvā padarīt bezalkoholisku karstvīnu, kas iepriekš bija aizliegts.

"Esmu pārliecināts, ka mūsu priekšlikumi palīdzēs stabilizēt tirgu, ļaus ražotājiem izmantot jaunas iespējas un reaģēt uz mainīgajām patērētāju vēlmēm," sacīja ES lauksaimniecības komisārs Kristofs Hansens paziņojumā. Hansens plāno aprīļa sākumā prezentēt šo paketi Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības komitejai, mudinot ātri pieņemt attiecīgos tiesību aktus.

Konteksts

ES vīna nozare ir Eiropas kultūras un ekonomikas struktūras stūrakmens. Nozarei, kas veido 60 % no pasaules vīna produkcijas un 60 % no pasaules eksportētā vīna vērtības, ir būtiska nozīme lauku ekonomikā, un tā ir cieši saistīta ar Eiropas tradīcijām, gastronomiju un tūrismu. Lai gan ES vīna politika ir bijusi ļoti veiksmīga ES vīnu kvalitātes aizsardzībā un popularizēšanā, nozari apgrūtina pašreizējās demogrāfiskās pārmaiņas, patēriņa tendenču izmaiņas, klimata problēmas un tirgus nenoteiktība.

Šo problēmu risināšanai tika izveidota Augsta līmeņa grupa vīna politikas jautājumos (ALG), kuras uzdevums ir apspriest nozares vajadzības un kopā ar nozari un dalībvalstīm meklēt risinājumus. Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas sanāksmē 2025. gada 11. februārī komisārs Kristofs Hanzens paziņoja par gaidāmo priekšlikumu par vīna politiku; priekšlikuma mērķis ir ALG ieteikumus pārvērst konkrētos likumdošanas pasākumos. 28. marta priekšlikums iezīmē šīs apņemšanās izpildi. Kad jaunais satvars būs pieņemts, tas ļaus ātri rīkoties un sniegs vairāk iespēju ražotājiem, vienlaikus nodrošinot konkurētspējīgas vīna nozares nākotni visā Savienībā.