Kuri Eiropas iedzīvotāji visilgāk dzīvo kopā ar vecākiem? Kurā vietā ir Latvija?
foto: Shutterstock
Pasaulē

Kuri Eiropas iedzīvotāji visilgāk dzīvo kopā ar vecākiem? Kurā vietā ir Latvija?

Zanda Rītuma

Jauns.lv

Jaunie “OECD” un “Eurostat” dati liecina, ka jaunieši (vecumā no 20 līdz 29 gadiem) dienvidu un austrumu Eiropas valstīs parasti visilgāk dzīvo kopā ar vecākiem.

Kuri Eiropas iedzīvotāji visilgāk dzīvo kopā ar ve...

Saskaņā ar “Eurostat” aprēķiniem vidēji Eiropas Savienībā jaunieši pamet vecāku mājas 26 gadu vecumā. Somijā, Zviedrijā un Dānijā jaunieši parasti izvācas no mājām 21 gada vecumā. Savukārt Horvātijā, Slovākijā, Grieķijā, Spānijā, Bulgārijā un Itālijā tas parasti nenotiek agrāk par 30 gadiem, raksta "Euronews".

Pēc “OECD” datiem Itālija ieņem augstāko vietu topā kā valsts, kurā 80% jauniešu vecumā no 20 līdz 29 gadiem dzīvo kopā ar vecākiem. Otrajā vietā ierindojas Grieķija (78%), trešajā – Spānija (77%) un ceturtajā – Portugāle (76%). Topa augšgalā ierindojas arī Slovākija (75%), Īrija (75%), Slovēnija (70%) un Polija (66%). Apvienotajā Karalistē šis rādītājs ir 43%. Latvija ieņem 12. vietu – 54% jauniešu dzīvo pie vecākiem, bet Lietuvā šis rādītājs ir nedaudz zemāks – 49%, un Igaunijā – 35%. Top 3 valstis ar viszemākajiem rādītājiem ir jau iepriekš minētās – Somija (13%), Zviedrija (12%) un Dānija (10%).

“OECD” raksta, ka daudzās valstīs mājokļu un īres cenas ir strauji pieaugušas, kas varētu būt iemesls tam, kāpēc arvien vairāk jauniešu vecumā no 20 līdz 30 gadiem ir spiesti dzīvot kopā ar vecākiem. “Eurostat” dati savukārt liecina, ka Rumānijā un Itālijā ir visaugstākais 15–29 gadus vecu jauniešu skaits, kuri nav nodarbināti, nav izglītoti un nav izgājuši nekādas apmācības.

Par "Eurostat"

“Eurostat” ir Eiropas Savienības statistikas birojs, kas atbild par statistikas datu vākšanu un analīzi, kas saistīta ar Eiropas Savienības valstīm. Tā galvenie mērķi ir nodrošināt augstas kvalitātes statistiku, kas palīdzētu labāk izprast ekonomiskās un sociālās tendences Eiropā.

Par "OECD"

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb "OECD" (Organisation for Economic Co-operation and Development) ir dibināta1961. gadā kā starptautiska organizācija, kas šobrīd apvieno 38 pasaules attīstītākās valstis, tai skaitā arī 22 Eiropas Savienības dalībvalstis. 

"OECD" mērķis ir veidot politiku, kas veicina labklājību, vienlīdzību, iespējas, kā arī ekonomikas konkurētspēju, kas balstās uz demokrātiskas tirgus ekonomikas vērtībām. Kopā ar valdībām, nozaru politikas veidotājiem un pilsoņiem "OECD" strādā pie tā, lai izveidotu uz pierādījumiem balstītus starptautiskos standartus un rastu risinājumus virknei sociālo, ekonomisko un vides problēmu.