2dienas
21stundas
31minūtes
21sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Austrijas valdību veidos līdzšinējais kanclers Karls Nēhammers; vēlēšanās uzvarējusī galēji labējā Brīvības partija paliek bešā
foto: REUTERS/SCANPIX
Austrijas kanclers Karls Nēhammers
Pasaulē

Austrijas valdību veidos līdzšinējais kanclers Karls Nēhammers; vēlēšanās uzvarējusī galēji labējā Brīvības partija paliek bešā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens otrdien uzdeva līdzšinējam kancleram Karlam Nēhammeram veidot jaunu valdību, šo soli sperot pēc tam, kad visas pārējās partijas bija atteikušās sadarboties ar vēlēšanās visvairāk balsu saņēmušās nacionālkonservatīvās Brīvības partijas (FPÖ) līderi.

Austrijas valdību veidos līdzšinējais kanclers Kar...

FPÖ 29.septembrī notikušajās vēlēšanās ar 28,8% balsu ierindojās pirmajā vietā, apsteidzot Nēhammera konservatīvo Austrijas Tautas partiju (ÖVP), kas ieguva 26,3% balsu. Trešie ar 21,1% palika centriski kreisie sociāldemokrāti (SPÖ).

Līdzšinējā valdošā koalīcija, kurā bija Nēhammera partija un "zaļie", zaudēja vairākumu. Lai kas vadītu nākamo valdību, būs jāveido koalīcija. Taču Nēhammera partija paziņojusi, ka tā nesadarbosies ar FPÖ tās līdera Herberta Kikla vadībā. Pārējās trīs jaunā parlamenta partijas paziņojušas, ka vispār nesadarbosies ar FPÖ. 

Savukārt Kikls paziņojis, ka FPÖ iestāsies valdībā tikai ar viņu kā kancleru.

Prezidents van der Bellens 9.oktobrī aicināja trīs lielāko partiju līderus risināt sarunas par iespējamo sadarbību, atkāpjoties no tradīcijas, saskaņā ar kuru vēlēšanu uzvarētājam tiek uzticēts uzdevums mēģināt izveidot jaunu valdību.

Partiju līderi prezidentam savu viedokli darīja zināmu pirmdien, un van der Bellens paziņoja, ka visi ir palikuši pie savas nostājas. 

Rezultātā viņš paziņoja, ka lūdz Nēhammeru izveidot valdību un runāt ar sociāldemokrātiem.