Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

"Brīvības sala" ieslīgusi tumsā: pēc avārijas TEC visā Kubā pazudusi elektrība

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Avārija Antonio Gutjerasa vārdā nosauktajā termoelektrocentālē Matansasā izraisījusi pilnīgu elektroenerģijas padeves pārtraukumu visā Kubā.

"Brīvības sala" ieslīgusi tumsā: pēc avārijas TEC ...

Kubas Enerģētikas un kalnrūpniecības ministrija paziņoja, ka piektdienas rītā notikusī avārija izraisīja nacionālās elektroenerģētiskās sistēmas pilnīgu atslēgšanos.

Valsts prezidents Migels Diass-Kanels Bermudess elektroenerģijas padeves atjaunošanu nosauca par “absolūtu prioritāti” un uzdeva premjerministram Manuelam Marero informēt iedzīvotājus par ārkārtas situāciju, par notikušā vaininieci ierasti nodēvējot ASV, jo tās sankcijas apgrūtina kurināma un citu nepieciešamo resursu importu. Citu cēloņu skaitā vainota novecojusies infrastruktūra.

Visas skolas un iestādes, kas nav kritiski svarīgas, tostarp naktsklubi, tiks slēgti līdz pirmdienai. Apturēti arī pieejamie valsts pakalpojumi, kas nav kritiski svarīgi. Kubieši aicināti elektroenerģijas patēriņa maksimumstundās nelietot lieljaudas sadzīves ierīces.

Pēdējā laikā Kubai regulāri nākas saskarties ar elektroenerģijas padeves pārtraukumiem. 2021. gadā vairākas dienas ilgušais pārtraukums izraisīja tūkstošiem demonstrantu iziešanu ielās. Martā hronisks elektrības un pārtikas produktu trūkums izraisīja nemierus Kubas lielākajā pilsētā Santjago de Kubā.

Tēmas