Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Tramps atklāti nostājas Kremļa pusē: Krievijas invāzijā vainojams Zelenskis un Baidens
foto: AFP/Scanpix
Donalds Tramps
Pasaulē

Tramps atklāti nostājas Kremļa pusē: Krievijas invāzijā vainojams Zelenskis un Baidens

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV eksprezidents un republikāņu kandidāts 5. novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps aizvien aktīvāk sāk paust Kremļa propagandas apgalvojumus, šoreiz jau 968 dienas ilgstošajā Krievijas invāzijā Ukrainā vainojot pašu Ukrainu.

Tramps atklāti nostājas Kremļa pusē: Krievijas inv...

Ceturtdien publiskotajā podkāsta sarunā ar konservatīvo komentētāju Patriku Betdavidu, Tramps asiņainajā karā vainoja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. "Viņam nekad nevajadzēja ļaut karam sākties. Karš ir zaudēts," paziņoja Tramps.

Vienlaikus viņš ironizēja par Zelenska centieniem gūt ASV militāru un jo īpaši finansiālu atbalstu cīņā pret Krievijas iebrukumu. "Miljardiem un miljardiem dolāru ... Es uzskatu, ka Zelenskis ir viens no visu laiku izcilākajiem tirgoņiem, kādu esmu redzējis. Katrreiz, kad viņš atnāk, viņš saņem simtiem miljardiem dolāru. Kurš vēl vēsturē ir dabūjis tik daudz naudas?"

Vienlaikus viņš kārtējo reizi ieknāba pašreizējam ASV prezidentam Džo Baidenam, viņu nodēvējot par "šī kara kūdītāju", bet sevi noreklamēja kā izcilāko miera nodrošinātāju pasaulē. Karš "nekad nebūtu noticis", ja es būtu bijis prezidents, stāsta Tramps, acīmredzot, ar to domājot agresorvalsts prasību izpildi.

Krievijas "pieticīgās" prasības ir zināmas — Kremļa diktators tikai vēlas, lai Ukraina atzīst par Krievijas īpašumu tās teritorijas, kuras Krievija jau bija sagrābusi (Krima, Donbass), kā arī izved savu armiju no teritorijām, kuras Krievija jau ir oficiāli ierakstījusi savā konstitūcijā kā sev piederošas, taču tā arī nav spējusi iekarot — visu Zaporižjas, Hersonas, Doneckas un Luhanskas apgabalu teritorijas, tādējādi par pliku "paldies" atdodot agresorvalstij tādas Ukrainas pilsētas kā Zaporižja, Hersona, Kramatorska, Slavjanska, Pokrovska un citas. Vēl Putinam labpatiktos, lai Ukraina pati veiktu savu "demilitarizāciju un denacifikāciju", uz visiem laikiem atteiktos no mērķa iestāties NATO, uz visiem laikiem atteiktos no iestāšanās jelkādos militāros blokos, atteiktos no plāniem atgūt kodolarsenālu, piešķirtu krievu valodai īpašu statusu, kā arī tiktu atceltas visas Rietumu sankcijas pret Krieviju, kuras, kā gadiem ilgi stāstīja Kremļa propaganda, Krievijai nākot "tikai par labu".