Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vai nedziedināmi slimiem vairs nevajadzēs doties "nāves tūrismā" uz ārzemēm? Lielbritānijas parlamentā izskatīs likumprojektu par asistēto pašnāvību
foto: Shutterstock
Pasaulē

Vai nedziedināmi slimiem vairs nevajadzēs doties "nāves tūrismā" uz ārzemēm? Lielbritānijas parlamentā izskatīs likumprojektu par asistēto pašnāvību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lielbritānijas parlamentā trešdien tiks iesniegts likumprojekts par asistēto pašnāvību. Pašlaik Lielbritānijā eitanāzija ir nelikumīga.

Vai nedziedināmi slimiem vairs nevajadzēs doties "...

Likumprojekts, ko izstrādājusi leiboristu deputāte Kima Līdbītere, dos nedziedināmi slimiem cilvēkiem dzīves beigās izvēli, kā nomirt.

Anglijā, Velsā un Ziemeļīrijā asistētā pašnāvība ir aizliegta, un maksimālais cietumsods šādos gadījumos ir 14 gadi. Skotijā tas nav atsevišķs kriminālpārkāpums, bet par palīdzēšanu kādam cilvēkam nomirt var tikt izvirzīta apsūdzība slepkavībā vai citos noziegumos.

Iepriekšējie mēģinājumi legalizēt asistēto pašnāvību Lielbritānijā tika noraidīti, taču sabiedrības viedoklis mainās, un Skotijā, kurai ir atsevišķa tiesību sistēma un pilnvaras noteikt savu veselības politiku, notiek mēģinājumi mainīt likumu.

Pēdējo reizi likumprojekts par asistēto pašnāvību Lielbritānijas parlamenta apakšpalātā tika apspriests 2015.gadā.

Pieņemšanas gadījumā likums attiektos tikai uz Angliju un Velsu.

Beļģija un Nīderlande 2002.gadā kļuva par pirmajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas atļāva eitanāziju. Spānija 2021.gadā atļāva eitanāziju un medicīniski atbalstītu pašnāvību cilvēkiem ar smagu un neārstējamu slimību, bet 2023.gadā Spānijas piemēram sekoja Portugāle.