Pasaulē

VIDEO: kaut kas neticams! Pirmo reizi starta platforma "noķer" palaistās supersmagās "Starship" raķetes pirmo pakāpi "Super Heavy"!

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pasaules bagātākajam cilvēkam Īlonam Maskam piederošā "SpaceX" pirmo reizi starta laukumā Teksasā sekmīgi "noķēra" supersmagās raķetes "Starship" pirmo pakāpi "Super Heavy", savukārt pati raķete veiksmīgi nolaidās Indijas okeānā.

VIDEO: kaut kas neticams! Pirmo reizi starta platf...

Gandrīz 121 metru garā raķete tika palaista plkst. 8.25 pēc vietējā laika (15.25 pēc Latvijas laika) no Bokačikas kosmodroma Teksasā, tās 33 "Raptor" dzinējiem radot apdullinošu troksni.

Raķetes pirmā pakāpe "Super Heavy" atdalījās aptuveni 74 kilometru augstumā un kosmodromā klātesošo sajūsmas kliedzienu pavadībā sekmīgi tika notverta starta laukumā, pateicoties palaišanas torņa "Mechazilla" divām metāliskajām "rokām". 

Pēc stundu ilga lidojuma ap Zemi kosmosa kuģis atstāja orbītu un nogrima Indijas okeānā.

Saskaņā ar Īlona Maska iecerēm milzīgā "Starship" raķete turpmāk nogādās kosmonautus un kravas ne tikai Zemes orbītā, bet arī uz Mēnesi, Marsu un citur. Masks jau paudis cerību, ka kosmosa kuģis uz Marsu varētu doties 2026.gadā, kad ir nākamais vislabvēlīgākais laiks lidojumam uz sarkano planētu. Ja šajā iespēju logā, kad lidojums prasītu vismazāko laiku un enerģijas patēriņu, neizdosies iekļauties, nākamais šāds periods būs tikai no 2028. gada beigām līdz 2029. gada sākumam.

Tas bija piektais "Starship" izmēģinājuma lidojums uz orbītu. Ceturtais mēģinājums notika 6. jūnijā, kad "Starship" pirmo reizi atgriezās uz Zemes un nolaidās Indijas okeānā, bet "Super Heavy" nosēdās Meksikas līcī.

Trešais "Starship" izmēģinājuma starts notika 14. martā. "SpaceX" toreiz ziņoja, ka "Super Heavy" palaišana tika veiksmīgi pabeigta, pēc tam "Starship" devās uz orbītu, taču pēc raķetes atgriešanās Zemes atmosfērā tās signāls. "SpaceX" pārstāvis vēlāk ziņoja, ka raķetei neizdevās sasniegt paredzēto nolaišanās vietu Indijas okeānā.

Savukārt "Starship" palaišana 2023. gada novembrī beidzās neveiksmīgi — raķetes pirmā pakāpe atdalījās un uzsprāga gaisā, pēc tam pazuda sakari ar otro pakāpi, un "SpaceX" ziņoja, ka bija spiests aktivizēt pašiznīcināšanās mehānismu. Pirmais mēģinājums notika 2023. gada aprīlī. Ja pirmajā palaišanas reizē raķetes problēmas radās jau četras minūtes pēc starta, tad otrajā — 11,5 minūtes pēc starta.