Miris bijušais Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds
foto: AP/Scanpix
Bijušais Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds.
Pasaulē

Miris bijušais Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Bijušais Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds miris 69 gadu vecumā, ziņo "BBC".

Miris bijušais Skotijas pirmais ministrs Alekss Sa...

Alekss Salmonds saslima Ziemeļmaķedonijā. Ir zināms, ka viņam palika slikti pēc uzstāšanās starptautiskā konferencē sestdien. Domājams, ka viņam bija infarkts. Alekss Salmonds bija Skotijas politiķis, kurš bija Skotijas Nacionālās partijas (SNP) līderis un kalpoja kā Skotijas pirmais ministrs no 2007. līdz 2014. gadam. 2014. gadā viņš atkāpās no pirmā ministra amata pēc tam, kad Skotijas vēlētāji ar 55% pret 45% atbalstīja palikšanu Apvienotajā Karalistē.

Izskanot apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos, viņš izstājās no SNP. 2020. gadā viņš tika apsūdzēts par 13 noziegumiem, tostarp mēģinājumu izvarot, taču Augstajā tiesā tika attaisnotas visas apsūdzības pret viņu. Pēc izstāšanās no SNP Salmonds izveidoja alternatīvu neatkarības atbalstošu partiju, sauktu par Alba, kuras vadītājs viņš bija. Viņš arī vadīja savu šovu pretrunīgajā Krievijas raidorganizācijā “RT”, taču to apturēja pēc tam, kad Krievija iebruka Ukrainā 2022. gadā.

Alba ir vērsusies pie Lielbritānijas Ārlietu biroja, lai palīdzētu atgriezt Salmonda ķermeni Lielbritānijā. Skotijas tieslietu ministrs Kenijs Makaskils raksturoja Salmondu kā izcilo Skotijas politiķi ne tikai viņa paaudzē, bet arī daudzām paaudzēm pirms tam un teica, ka viņam “bija šarms un vienkāršs raksturs, kas viņu padarīja mīļu daudziem Skotijā”.

Skotijas premjerministrs Džons Svinijs teica, ka viņš ir “dziļi šokēts un saskumis” par šo ziņu, izsakot līdzjūtību Salmonda sievai Moirai un viņa ģimenei. Svinijs piebilda: “Alekss strādāja nesagurstot un cīnījās par valsti, kuru viņš mīlēja, un par tās neatkarību.”