Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs zināja, ka nomirs cietumā
foto: AFP/Scanpix
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs zināja, ka nomirs cietumā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas ievērojamākais opozīcijas līderis pēdējā desmitgadē, Aleksejs Navaļnijs, savā memuāra ir atzinis, ka uzskatīja, ka mirs cietumā, ziņo "BBC".

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs zi...

Prezidenta Vladimira Putina kritiķis nomira Jamalas-Ņencu autonomā apgabala kolonijā Nr. 3 februārī, izciešot sodu par apsūdzībām saistībā ar "ekstrēmismu". Krievijas tiesa viņam piesprieda 19 gadus stingra režīma kolonijā, pamatojoties uz apgalvojumiem, ka viņš ir organizējis un vadījis ekstrēmistisku grupu, kura apdraud valsts drošību. Navaļnijs un viņa atbalstītāji norādīja, ka šīs apsūdzības ir politiski motivētas, tas ir mēģinājums apslāpēt viņa opozīcijas aktivitātes pret Vladimira Putina režīmu.

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, miris, piektdien paziņojusi vietējā ieslodzījumu vietu (ФСИН) vietu pārvalde. Trešdien Navaļnija preses sekretāre pavēstīja, ka politiķis jau 27.reizi ieslodzīts karcerī. Navaļnijam bija 47 gadi.

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs (1976-2024)

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, miris, piektdien paziņojusi vietējā ieslodzījumu vietu (ФСИН) vietu pārvalde. Trešdien Navaļnija preses sekretāre ...

“The New Yorker” un “The Times” ir publicējuši fragmentus no viņa memuāra "Patriots", kurā ir apkopoti Navaļnija dienasgrāmatas ieraksti, ieskaitot tos, kas tapuši viņa ieslodzījuma laikā un publicēti pēc viņa nāves.

"Es pavadīšu visu atlikušo mūžu cietumā un miršu šeit," viņš rakstīja 2022. gada 22. martā. "Nebūs neviena, no kā atvadīties... Visi svētki un gadadienas tiks svinēti bez manis. Es nekad neredzēšu savus mazbērnus."

Navaļnija nāve šī gada sākumā izraisīja šoku un sašutumu visā pasaulē. Daudzi vainoja Putinu. Aleksejs Navaļnijs 2020. gada augustā, noslēdzot savu ceļojumu Sibīrijā, tika saindēts ar nervu gāzi "Novičok". Viņš sāka rakstīt savu memuāru "Patriots" laikā, kad saņēma specializētu ārstēšanu Vācijā. Atguvies no saindēšanās, viņš 2021. gada janvārī atgriezās Maskavā, kur tika uzreiz arestēts.

Navaļnijs pavadīja atlikušos 37 dzīves mēnešus cietumā, kur turpināja rakstīt ierakstus dienasgrāmatā, kas vēlāk tika apkopoti viņa memuārā. 2022. gada 17. janvārī viņš rakstīja: "Vienīgais, no kā mums vajadzētu baidīties, ir tas, ka mēs ļausim mūsu dzimteni izlaupīt meļiem, zagļiem un liekuļiem."

Navaļnijs rakstīja, ka pasliktinās viņa veselība, un viņš jūtas izolēts. Aprakstot tipisku dienu 2022. gada 1. jūlijā, viņš rakstīja: “Darba laikā tu sēdi septiņas stundas pie šujmašīnas uz ļoti maza ķebļa. Pēc darba tu turpini sēdēt dažas stundas uz koka sola Putina portreta priekšā. To sauc par “disciplināro darbu”.”

Memuārs "Patriots" tiks izdots 22. oktobrī. ASV izdevējs “Knopf” plāno izdot grāmatu arī krievu valodā. Deivids Remnicks, žurnāla redaktors, rakstīja, ka “Navaļnija dienasgrāmatu nav iespējams lasīt, nejūtot sašutumu par viņa ciešanām un viņa nāvi.” Pēdējā fragmentā, kuru viņš sarakstīja 2024. gada 17. janvārī, kas publicēts “The New Yorker”, Navaļnijs raksta, ka citi ieslodzītie un cietuma sargi bieži viņam jautāja, kāpēc viņš izvēlējās atgriezties Krievijā. Atbilde, kā raksta Navaļnijs, ir vienkārša: "Es nevēlos atteikties no savas valsts vai to nodot. Ja jūsu pārliecībām ir kāda nozīme, jums ir jābūt gataviem par tām iestāties un, ja nepieciešams, upurēties."