Krievija karā pret Ukrainu varētu iesaistīt tūkstošiem Ziemeļkorejas karavīru
foto: AFP/Scanpix
Krievija līdz gada beigām uz fronti Ukrainā varētu nosūtīt tūkstošiem Ziemeļkorejas karavīru.
Pasaulē

Krievija karā pret Ukrainu varētu iesaistīt tūkstošiem Ziemeļkorejas karavīru

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Krievijas teritorijā tiek apmācīti vairāki tūkstoši Ziemeļkorejas kājnieku un tie līdz gada beigām varētu tikt nosūtīt uz fronti Ukrainā, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Krievija karā pret Ukrainu varētu iesaistīt tūksto...

Saskaņā ar Dienvidkorejas un Ukrainas amatpersonu sniegto informāciju Ziemeļkorejas karavīri jau cīnās Ukrainā un tiek apmācīti arī Krievijā, lai nākotnē tos, i9espējams, varētu izvērst kopā ar Krievijas armiju. ISW, atsaucoties uz Ukrainas izlūkdienesta amatpersonu, vēsta, ka Ziemeļkorejas virsnieki novēro Krievijas karaspēku un pēta kaujas lauku okupētajā Ukrainas teritorijā, taču līdz šim nav novērots, ka Ukrainā darbotos Ziemeļkorejas vienības.

"Ukrainas amatpersona piebilda, ka Krievijas teritorijā tiek apmācīti vairāki tūkstoši Ziemeļkorejas kājnieku un ka Krievijas militārā pavēlniecība līdz 2024. gada beigām var nosūtīt tos uz fronti Ukrainā vai uz Krievijas pierobežas reģioniem, lai atbrīvotu rezerves kaujas operācijām," teikts ISW ziņojumā.

Institūts norāda, ka Ziemeļkorejas karavīru grupas lielums, ko Krievija varētu nosūtīt uz fronti, vēl nav skaidrs, taču tas dotu Krievijai iespēju mobilizēt papildu spēkus prioritārām uzbrukuma operācijām Ukrainā un pagarināt vasaras ofensīvu.

Tajā pašā laikā, pēc analītiķu domām, Ziemeļkorejas karavīru izvietošana varētu arī "radīt iespējas Ukrainai izmantot šo situāciju" atkarībā no šo spēku kvalitātes, spēku struktūras, atrašanās vietas un savietojamības.