Eiropā dzimumu drīkstēs mainīt pēc sirds patikas
foto: ZUMAPRESS.com
Kāda Mančestras praida dalībniece. Vai varbūt dalībnieks?
Pasaulē

Eiropā dzimumu drīkstēs mainīt pēc sirds patikas

Zelma Jansone

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienības (ES) valstīm ir jāatzīst citās bloka valstīs veiktās vārda un dzimuma maiņas, nolēmusi ES Tiesa. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad dzimums mainīts tikai uz papīra, proti, dokumentos.

Eiropā dzimumu drīkstēs mainīt pēc sirds patikas...

Piemēram, Vācijā novembrī stāsies spēkā dzimuma pašnoteikšanās likums – lai vīrietis pārdēvētos par sievieti vai otrādi, nevajadzēs ne medicīnisku atzinumu, ne tiesas lēmumu.

ES valsts atteikums “atzīt un ierakstīt pilsoņa dzimšanas apliecībā citā dalībvalstī likumīgi iegūtu vārda un identitātes maiņu ir pretrunā ar ES tiesībām”, paziņoja ES Tiesa. Identitātes atšķirība, “kas rodas šāda atteikuma rezultātā, rada personai grūtības” ikdienas dzīvē, arī “nopietnas profesionālas, administratīvas un privātas neērtības”, norāda tiesa.

Bukarestes tiesa bija lūgusi ES Tiesai sniegt norādījumus pēc tam, kad Rumānijas un Lielbritānijas dubultpilsonis Arians Mirzarafie-Ahi 2020. gadā Apvienotajā Karalistē bija ieguvis juridisku vīriešu dzimuma identitātes atzīšanu un apstrīdējis Rumānijas iestāžu lēmumu atteikt viņam izsniegt jaunu dzimšanas apliecību, mainot dzimumu un vārdu.

Pēc tiesas domām, “Brexit” neietekmē strīdu, jo šis vīrietis ieguvis Apvienotās Karalistes atzīšanu par dzimuma un vārda maiņu pirms valsts izstāšanās no ES.

Tikmēr okeāna otrā krastā ASV tiesā uzvarējis kāds bijušais franču valodas skolotājs – skolas valdei jāatmaksā viņam 575 000 ASV dolāru kā kompensācija un tiesvedības izdevumi. Skolotāju Pīteru Vlamingu 2018. gadā atlaida no darba par atteikšanos uzrunāt transpersonas skolēnu pieprasītajos vietniekvārdos vīriešu dzimtē, kaut arī bioloģiski viņa ir meitene. Šī prasība attiecās arī uz saskarsmi ārpus skolas.

Vlamings kopā ar kristiešu juridisko grupu “Alliance Defending Freedom”  iesniedza prasību tiesā, apgalvojot, ka viņa atlaišana ir pārkāpums pret reliģisko pārliecību.