Vācija nav gatava cīnīties ar izlūkdroniem
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē

Vācija nav gatava cīnīties ar izlūkdroniem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Vācijas bruņotajiem spēkiem nav nedz gatavu procedūru, nedz tehnisko līdzekļu, lai cīnītos ar izlūkdroniem, teikts vācu aizsardzības un drošības nozares tīmekļa izdevuma "Hartpunkt" publikācijā.

Vācija nav gatava cīnīties ar izlūkdroniem...

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Vācijas debesīs bieži sāka parādīties neidentificēti bezpilota lidaparāti, norāda izdevums. Sevišķi daudz to bijis netālu no poligoniem, kur trenējas Ukrainas karavīri. Tomēr šķiet, ka Berlīnei nav plānu, kā cīnīties ar šiem droniem, teikts publikācijā.

Vācijas parlamenta deputāti nesen nosūtījuši pieprasījumu Aizsardzības ministrijai, vaicājot, kā plānots atrisināt šo problēmu. Tomēr atbilde nebija mierinoša.  Aizsardzības ministrija uzskata, ka policijai vajadzētu notriekt dronus, pat ja tie lido virs militāriem objektiem.

Ministrija arī apgalvo, ka pašlaik starp Bundesvēru un policiju nav īpašu vienošanos par to, kā tām būtu jārīkojas un jākoordinē darbība šādās situācijās. Kā norāda "Hartpunkt", tas faktiski nozīmē, ka Vācijas bruņotajiem spēkiem būtu jāizsauc policija, ja drons parādās virs militārās bāzes. 

Galu galā viņiem pēc noklusējuma būtu jāpieņem, ka kāds nejauši tur iepilotējis savu civilo dronu. Tomēr Vācijas policijai noteikti nav aprīkojuma - elektroniskās karadarbības līdzekļu -, lai panāktu dronu nolaišanos.

Tāpēc, pat ja ir pārliecība, ka drons veic spiegošanas uzdevumu vai gatavojas nomest spridzekli uz militāru objektu, maksimālais, ko Vācijas policisti un militārpersonas var darīt, ir mēģināt notriekt dronu ar pistolēm vai automātiem.

Kara pieredze Ukrainā gan liecina, ka šī metode ir ļoti neefektīva. Tādējādi publikācijā secināts, ka Vācijas drošības spēkiem, jo īpaši Bundesvēram, nav nedz gatavu procedūru, nedz tehnisku līdzekļu, lai cīnītos ar ienaidnieka droniem. Un neizskatās, ka kāds šobrīd mēģinātu šo problēmu risināt, rezumē "Hartpunkt".