"Peldoša megabumba," pie Ziemeļeiropas krastiem dreifē bojāts kuģis ar bīstamu kravu no Krievijas. Vietējās ostas to nepieņem
foto: Pexels.com/@Alexander Bobrov
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē

"Peldoša megabumba," pie Ziemeļeiropas krastiem dreifē bojāts kuģis ar bīstamu kravu no Krievijas. Vietējās ostas to nepieņem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kuģis "Rūbija" ar mēslojuma kravu, kas guvis skrūves un korpusa bojājumus, kopš pagājušā mēneša dreifē pie Ziemeļeiropas piekrastes un nevar saņemt nepieciešamo remontu vietējās ostās, vēsta "The New York Times".

"Peldoša megabumba," pie Ziemeļeiropas krastiem dr...

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, kuģis ar Maltas karogu augustā iznācis no ostas Murmanskas apgabala Kandalakšas pilsētā. Uz tā atrodas 20 tūkstoši tonnu amonija nitrāta, kas tiek nogādāts kādā no Āfrikas ostām. Kuģis pieder Maltas kompānijai "Ruby Enterprise", bet to vada Apvienotajos Arābu Emirātos bāzētā "Serenity Shipping".

Drīz pēc iziešanas no Kandalakšas kuģis uzsēdies uz sēkļa - rezultātā uz korpusa parādījušās vairākas plaisas, bojāta stūre un dzenskrūve.

No 1. līdz 4. septembrim kuģis atradās Norvēģijas Trumse ostā, tur tas tika apskatīts un nosūtīts remontam uz citas valsts ostu. Pēc tam "Rūbija" uzņēma kursu uz Klaipēdu, tomēr Lietuva neatļāva kuģim ienākt ostā.

Vietējās varas iestādes bažījas, ka krava varētu detonēt, kā tas notika 2020. gada augustā Beirūtas ostā, kur eksplodēja 2750 tonnas amonija nitrāta. Lietuvas amatpersonas kuģi "Rūbija" nodēvējušas par "peldošu megabumbu", brīdinot Eiropas politiķus par iespējamo Krievijas sabotāžu. Pēc tam kuģim arī aizliedza pietauvoties Maltā.

Patlaban "Rūbija" atrodas 14 jūras jūdzes no Kentas piekrastes Anglijas dienvidaustrumos. "Rūbijas" īpašnieki pieprasījuši Lielbritānijas varas iestādēm atļauju stāvēt, lai izkrautu mēslojumu uz cita kuģa un veiktu remontu. Pēc Lielbritānijas krasta apsardzes datiem, pagājušajā nedēļā kuģis tika uzpildīts, paliekot noenkurots jūrā.