Bundestāga deputāti apsver iespēju aizliegt galēji labējo partiju "Alternatīva Vācijai"
foto: DPA/Scanpix
Partijas līderi ir Tīno Krupalla un Alise Veidela.
Pasaulē

Bundestāga deputāti apsver iespēju aizliegt galēji labējo partiju "Alternatīva Vācijai"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Bundestāga deputāti apsver iespēju vērsties Konstitucionālajā tiesā, lai aizliegtu labējo eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD).

Bundestāga deputāti apsver iespēju aizliegt galēji...

Vācijas Konstitucionālai tiesai ir pilnvaras lemt par kādas politiskās partijas aizliegšanu, ja tā apdraud valsts demokrātisko iekārtu un likuma varu.Taču var vērsties vienīgi Bundestāga deputāti. Vācijā jau vairākus mēnešus vēršas plašumā publiskās debates, vai AfD būtu aizliedzama. Kā vēsta laikraksts "Die Welt" un nedēļas žurnāls "Der Spiegel", šī jautājuma izvērtēšanā jau iesaistījušies vairāk nekā 37 Bundestāga deputāti, kas nepieciešami attiecīgas deklarācijas ierosināšanai.

Šie deputāti pārstāv gan valdošajā koalīcijā esošos sociāldemokrātus (SPD) un zaļos, gan opozīcijā esošos kristīgos demokrātus (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartiju - Kristīgi sociālo savienību, kā arī kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" (Kreisie).

Deklarācijas projektā iekļauta arī prasība pārtraukt AfD finansēšanu no valsts līdzekļiem. Saskaņā ar aģentūras DPA rīcībā esošo informāciju deputāti plāno deklarācijas projektu Bundestāga frakcijām iesniegts pēc 8.oktobra. AfD pretiniekiem tiesā būs jāpierāda, ka partija aktīvi darbojas pret Vācijas demokrātisko konstitūciju.

Iepriekš aizliegumam tikušas pakļautas vairākas marginālas partijas, taču nekad šādas sankcijas nav vērstas pret partiju ar tik lielu vēlētāju atbalstu. Septembrī AfD guva savu pirmo uzvaru reģionālajās vēlēšanās, izcīnot gandrīz trešdaļu balsu Tīringenē, bet Saksijas un Brandenburgas landtāgu vēlēšanās partija ierindojās otrajā vietā.

Sagaidāms, ka AfD ievērojamus panākumus varētu gūt arī nākamgad paredzētajās Bundestāga vēlēšanās. Vācijas Konstitūcijas aizsardzības birojs (BfV) klasificējis AfD kā organizāciju, kas tiek turēta aizdomās par ekstrēmismu. Tomēr ieceres kritiķi brīdina, ka prāva būs ilgstoša un ka tās iznākums nav paredzams.