Ķīnas astronauti gatavojas vēsturiskai Mēness nosēšanās misijai: radīts īpašs skafandrs
foto: EPA/Scanpix
Jaunais skafandrs ir aprīkots ar iebūvētu īsās un tālās distances kameru, vadības konsoli un saules starojuma aizsargbrillēm.
Pasaulē

Ķīnas astronauti gatavojas vēsturiskai Mēness nosēšanās misijai: radīts īpašs skafandrs

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Ķīna ir spērusi soli uz priekšu savā ambiciozajā plānā līdz 2030. gadam nosēdināt astronautus uz Mēness, atklājot speciāli izstrādāto skafandru, kuru komanda izmantos šai nozīmīgajai misijai, kas tiek uzskatīta par vēsturisku notikumu valsts kosmosa programmā.

Ķīnas astronauti gatavojas vēsturiskai Mēness nosē...

Jaunais sarkanbaltais skafandrs, ko Ķīnas Cilvēka apkalpes kosmosa aģentūra (CMSA) atklāja nedēļas nogalē, ir veidots tā, lai izturētu Mēness ekstremālās temperatūras, radiāciju un putekļus, vienlaikus nodrošinot astronautiem pietiekamu fizisko elastību, lai veiktu uzdevumus uz Mēness virsmas, ziņo valsts mediji.

Jaunais skafandrs ir aprīkots ar iebūvētu īsās un tālās distances kameru, vadības konsoli un saules starojuma aizsargbrillēm. Publiski pieejamais video demonstrē, kā astronauti, uzvilkuši šo skafandru, spēj saliekties un kāpt pa kāpnēm.

Jaunā tehnoloģija ir izraisījusi starptautisku interesi. "SpaceX" izpilddirektors Īlons Masks platformā "X" dalījās ar CCTV video un pievienoja savu komentāru. "Tajā pašā laikā Amerikā [Federālā aviācijas pārvalde (FAA)] nosmacē valsts kosmosa programmu ar absurdām formalitātēm!" viņš rakstīja, acīmredzami norādot uz Ķīnas kosmosa programmas straujās attīstības tempu salīdzinājumā ar ASV.

"SpaceX" un paša Maska finansiālie panākumi pēdējos gados ir veicināti ar lieliem valdības līgumiem, jo NASA cenšas izmantot privāto sektoru kosmosa izpētē un loģistikā.

Kosmosa līderis Ķīnas Mēness nosēšanās skafandra atklāšana notiek laikā, kad valsts nopietni cenšas nostiprināties kā nozīmīgs spēlētājs kosmosa izpētē, kur valstis, tostarp ASV, arvien vairāk raugās ne tikai uz zinātniskajiem ieguvumiem, bet arī uz resursiem un nacionālo drošību.

Ķīnas Nacionālā kosmosa aģentūra pēdējos gados ir veikusi arvien sarežģītākas robotu Mēness misijas, tostarp pirmoreiz atgriezusi Mēness paraugus no tālās Mēness puses šī gada sākumā. Tā ir ceļā uz to, lai kļūtu par otro valsti, kas nosēdina astronautus uz Mēness, un ir paziņojusi, ka pirmā cilvēka misija notiks "līdz 2030. gadam". 

ASV, kas nav sūtījusi astronautus uz Mēness kopš 1972. gada, plāno nosūtīt komandu šajā desmitgadē, lai gan tās sākotnējā Artemis III misijas laika plāna izpilde ir aizkavējusies. NASA šī gada sākumā paziņoja, ka šī misija notiks ne agrāk kā 2026. gada septembrī. 2023. gadā aģentūra atklāja Artemis III skafandra prototipu AxEMU.

Ķīnas jaunais skafandrs valsts medijos tika slavēts kā nozīmīgs solis uz priekšu valsts apkalpoto misiju grafikā, ekspertiem uzsverot vajadzību pēc īpaši izstrādāta skafandra Mēness apstākļiem, kas atšķiras no tiem, kurus astronauti izmanto kosmosa stacijā Tiangong veiktajos iziešanas darbos.

Mēness ir nežēlīga vieta, pateicoties tā plānajai ekzosfērai, kas to pakļauj gan Saules starojumam, gan kosmosa aukstumam. Piemēram, Mēness ekvatora temperatūra dienā var sasniegt 121°C, bet naktī nokrist līdz -133°C, pēc NASA datiem.

"Atšķirībā no zemes orbītas misijām, astronauti Mēness iziešanas aktivitāšu laikā būs pakļauti skarbajiem Mēness dabas apstākļiem. Kompleksie vides faktori, piemēram, augsts vakuums un zema gravitācija, Mēness putekļi un augsne, sarežģīts virsmas reljefs, augstas un zemas temperatūras, kā arī spēcīga radiācija, būtiski ietekmēs darbu un aizsardzību," CCTV sacīja Ķīnas Astronautu pētījumu un apmācību centra astronautu sistēmu galvenais dizainers vietnieks Vu Žičjans.

Valsts mediji arī slavēja skafandra estētiku. Tika uzsvērts, ka sarkanās svītras uz tā augšējām ekstremitātēm ir iedvesmotas no "lidojošajām apsarām" – dievībām, kas attēlotas senajos rietumu Ķīnas Dunhuanas pilsētas mākslas darbos, bet apakšējo ekstremitāšu svītras atgādina "raķešu palaišanas liesmas." Cits dizainers, Vangs Čunhui, sacīja, ka skafandra proporcijas padarīs astronautus "izskatīgākus un majestātiskākus" un "ļaus mums ķīniešiem izskatīties spēcīgiem un skaistiem, kad mēs uzkāpsim uz Mēness."

Šī gada sākumā Ķīnas amatpersonas atklāja kosmosa kuģa nosaukumu apkalpes misijai uz Mēness – kosmosa kuģis tika nosaukts par Mengzhou jeb Sapņu kuģi, bet nosēšanās modulis – par Lanyue, jeb Apskaujot Mēnesi.

Šī misija ir daļa no plašākas Mēness ambīciju kopas, kurā ietilpst Ķīnas plāni līdz 2040. gadam izveidot starptautisku Mēness izpētes staciju Mēness dienvidu polā.