Krievija ar likuma palīdzību plāno apkarot bezbērnu pārus
foto: IMAGO/SNA
Putins mudinājis Krievijas sievietes dzemdēt vismaz trīs bērnus.
Pasaulē

Krievija ar likuma palīdzību plāno apkarot bezbērnu pārus

Anna Klāra

Jauns.lv

Krievijas parlaments strādā pie likuma projekta, kas aizliegtu sabiedrībā veicināt pēc valdības ieskatiem kaitīgo "bezbērnu dzīvesveidu", otrdien paziņojis tuvs Krievijas autoritārā līdera Vladimira Putina draugs.

Krievija ar likuma palīdzību plāno apkarot bezbērn...

Krievijas parlamenta apakšpalātas, Valsts domes, priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins norādījis, ka "parlamenta deputāti ir sākuši izskatīt tiesību aktus, lai aizliegtu to, ko viņš raksturoja kā propagandu internetā, filmās, reklāmā un plašsaziņas līdzekļos, kas veicina apzinātu pāru atteikšanos no pēcnācēju radīšanas."

Putins, kurš Krieviju izvirzījis par "tradicionālo vērtību bastionu", kas uzsācis eksistenciālu cīņu ar dekadentiskajiem Rietumiem, mudinājis sievietes dzemdēt vismaz trīs bērnus, norādot, ka "tas palīdzēs nodrošināt Krievijas nākotni." Jāpiebilst, ka šis jautājums varasiestādēm ir kļuvis īpaši aktuāls pēc tam, kad šomēnes publicētie oficiālie dati liecināja, ka Krievijas dzimstības līmenis ir noslīdējis līdz zemākajam pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā, kamēr mirstības rādītāji valstī strauji pieaug.

Volodins norādīja, ka "sabiedrībā aizsākusies bezbērnu kustība, kas devalvē ģimenes institūciju un attur sievietes no bērnu radīšanas." "Grupas un kopienas sociālajos tīklos bieži izrāda necieņu pret mātes un tēva statusu, kā arī daudzbērnu ģimeņu locekļiem," sacīja Volodins. "Turklāt situācija Krievijas Federācijā pēdējā gada laikā ir krietni pasliktinājusies. Jāatceras, ka draudzīga un liela ģimene ir stipras valsts pamats," norādīja politiķis.

Volodins norādīja, ka plānotais likumprojekts paredz naudas sodu līdz 400 000 rubļu personām, kuras atzītas par vainīgām bezbērnu propagandas īstenošanā, 800 000 rubļu naudas sodu valsts amatpersonām, kas piekoptu šādu "propagandu", bet uzņēmumus varētu sodīt pat ar 5 miljonu rubļu naudas sodu. Viņa paziņojumu vietnē "Telegram" atzinīgi novērtējuši vairāki viņa sekotāji. Piemēram, Arsens ideju par "bezbērnu ģimenēm" nodēvēja par "ļaunumu, ko ievazājuši Rietumi."

Tomēr citi pret plānoto likumprojektu attiekušies kritiski, norādot, ka "tādas bezbērnu kustības nemaz nepastāvot." "Vispār tas ir atkarīgs no pāra, vai viņiem būs bērni vai nē," norādījis Iļja. Deniss piebildis, ka "gadījumā, ja valsts vēlas veicināt dzimstību, tai jārada cilvēkiem pienācīgi dzīves apstākļi, lai pāriem rastos pārliecība par bērnu nākotni."