Melānija Trampa saņēmusi ievērojamu samaksu par uzstāšanos vīra atbalsta pasākumos
foto: Shutterstock
Melānija Trampa neko par velti nedara.
Pasaulē

Melānija Trampa saņēmusi ievērojamu samaksu par uzstāšanos vīra atbalsta pasākumos

Santa Hincenberga

Jauns.lv

ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa sieva Melānija Trampa šogad kampaņas ietvaros ir reti parādījusies publiskos pasākumos. Vienā no retajām reizēm, kad viņa piedalījās politiskā pasākumā, viņai tika izmaksāta sešciparu summa, kas tiek uzskatīta par neparastu rīcību kandidāta laulātajam.

Melānija Trampa saņēmusi ievērojamu samaksu par uz...

Bijusī pirmā lēdija šogad piedalījās divos politiskos līdzekļu vākšanas pasākumos organizācijā "Log Cabin Republicans", par ko viņai tika samaksāti 237 500 dolāri, liecina bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa jaunākie finanšu pārskati. Šī summa tika uzrādīta kā maksa par "uzstāšanos".

Tomēr joprojām nav skaidrs, kas tieši veica maksājumu. "Log Cabin Republicans" prezidents Čārlzs Morans šī mēneša sākumā paziņoja, ka organizācija nesedza izdevumus par Melānijas Trampas uzstāšanos, un finanšu pārskatos nebija sniegta papildu informācija par maksājuma avotu.

Riks Grenels, bijušais vēstnieks Vācijā un Trampa sabiedrotais, bija tas, kurš lūdza maksājumu Melānijas Trampas vārdā. Avoti norāda, ka Grenels arī palīdzējis bijušajai pirmajai lēdijai citos biznesa jautājumos.

Kampaņas finanšu un valdības ētikas eksperti uzskata, ka maksājums prezidenta kandidāta dzīvesbiedrei par piedalīšanos politiskajos līdzekļu vākšanas pasākumos ir neparasts un ētiski apšaubāms. “Ja organizācija faktiski neveica maksājumu Melānijai Trampai, tad Donalda Trampa finanšu pārskatos varētu būt pārkāpumi, jo būtu jānorāda īstais maksātājs, nevis vienkārši vieta, kur viņa uzstājās,” sacīja kāds eksperts, norādot, ka tas ir svarīgi interešu konfliktu novērtēšanai. “Būtu pareizi ziņot par ienākumu avotu, saņemot šāda veida honorāru.”

Melānijas Trampas atbalstītāji, kas piedalījās "Log Cabin Republicans" pasākumos un nezināja, ka viņa saņēma samaksu vismaz par vienu no tiem, viņu aizstāvēja, uzsverot, ka viņai ir tiesības lemt, kā izmantot savu laiku un saņemt par to atlīdzību. Kāda persona, tuva Melānijai Trampai, norādīja, ka Trampa ir nolēmusi: "Mans labākais un lielākais pienesums ir tur, kur esmu," piebilstot, ka "viņa ir nenovērtējams, mūžīgs resurss" Donaldam Trampam.

Dokumenti liecina, ka Melānija Trampa 2022. gada decembrī saņēma 250 000 dolāru par "Log Cabin Republicans" pasākumu, kas bija viens no trim maksājumiem, katrs vismaz 250 000 dolāru apmērā, ko viņa saņēma tajā mēnesī. Tas notika īsi pēc tam, kad Donalds Tramps paziņoja par kandidēšanu uz pārvēlēšanu. Viens no pasākumiem notika Floridā, bet otrs – Kalifornijas grupai "Fix California".

Bijusī ASV pirmā lēdija arī saņēma 155 000 dolāru no Trampa atbalstītā super-PAC "Make America Great Again, Again" par uzstāšanos Palmbīčā, Floridā, 2021. gada decembrī, pirms Donalds Tramps vēl bija paziņojis par kandidēšanu.

Šie līdzekļu vākšanas pasākumi norāda, ka Melānija Trampa šogad ir bijusi ierobežoti iesaistīta kampaņā. “Viņa ir tik ļoti attālinājusies no šīs kampaņas un tik ļoti nepiedalās, ka es varu saprast, kāpēc viņa varētu teikt: “Ja es iesaistos, man par to jāmaksā,” sacīja Stefānija Grišama, bijusī Trampa Baltā nama preses sekretāre un Melānijas Trampas galvenā padomniece, kura tagad ir kļuvusi par bijušā prezidenta kritiķi. “Pat tad, kad bijām Baltajā namā, viņa vienmēr ļoti uztraucās par to, ka cilvēki uz viņas rēķina pelna naudu, jo uzskatīja, ka tā ir nauda, ko viņai vajadzētu nopelnīt.”

Melānija Trampa un viņas stils - uz sarkanā paklāja un ikdienā

Grišama atceras, ka 2018. gadā, būdama Baltajā namā, Melānija Trampa uzdeva saviem darbiniekiem likt Baltā nama dāvanu veikalam pārtraukt pārdot viņas suvenīrus bez atļaujas. “Viņa bija sašutusi. Negribēja, lai citi pelna naudu uz viņas rēķina,” sacīja Grišama.

Donalda Trampa finanšu pārskati rāda, ka bijusī pirmā lēdija pēdējā gada laikā nopelnījusi vairāk nekā 330 000 dolāru par digitālo tirdzniecības kartiņu jeb NFT pārdošanu. Viņas mājaslapa piedāvā rotaslietas un citus suvenīrus.