Norvēģija saka “nē” tūristiem: kas slēpjas aiz dabas aizsardzības plāniem?
foto: AFP/PA/Scanpix
Norvēģijas daba.
Pasaulē

Norvēģija saka “nē” tūristiem: kas slēpjas aiz dabas aizsardzības plāniem?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Norvēģija, kas pazīstama ar savu elpu aizraujošo dabu un gleznainajām ainavām, šobrīd saskaras ar izaicinājumiem, saistībā ar pieaugošo tūristu skaitu. Lai gan valsts lepojās ar bagātīgu dabu, norvēģi dod priekšroku tās aizsardzībai nekā tūrisma attīstībai, vēsta Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Norvēģija saka “nē” tūristiem: kas slēpjas aiz dab...

Nesen Norvēģijas valdība nolēma atcelt kampaņu, kas bija vērsta uz ārvalstu tūristu piesaistīšanu, atgādinot, ka daudzi norvēģi dod priekšroku dabas aizsardzībai, nevis tūrisma ienākumiem.

Norvēģija lepojas ar skaistām ainavām, piemēram, Lofotu salām, kas piedāvā ziemeļblāzmu un pusnakts sauli, kā arī elpu aizraujošiem fjordiem. Tūristu skaits ir strauji pieaudzis, un Lofotēs tūrisms palielinājies par 15% no 2022. līdz 2023. gadam. Šovasar reģionā tika reģistrēts rekordliels automašīnu skaits, jo daudzi eiropieši izvēlas doties uz Norvēģiju. Tiešie lidojumi no rietumeiropas pilsētām uz Trumsi ir vēl viens faktors tūrisma pieaugumā. Apmeklējumi no ASV un Eiropas valstīm ir kļuvuši lētāki, pateicoties izdevīgākam valūtas kursam.

Kamēr citas valstis, piemēram, Venēcija, uzliek tūristiem nodevas, Norvēģija pieņem pretēju pieeju — samazinot tūrisma reklāmas budžetu. Norvēģijas pieeja ir atturēt tūristus, nevis mudināt viņus ierasties.

Daba un āra aktivitātes palīdz cilvēkiem tikt galā ar garajām, tumšajām ziemām, kas ilgst līdz sešiem mēnešiem, ar ierobežotu dienasgaismas laiku. Slēpošana un pārgājieni ir populāras izvēles, bet tūrisms var radīt problēmas, piemēram, pārpildītus ciematus un iznīcinātas takas.

Norvēģijā pastāv "allemannsretten" — likums, kas ļauj ikvienam brīvi pārvietoties pa dabu un uzsliet nometnes, ja tās atrodas vismaz 150 metru attālumā no mājām. Ir arī tradīcija, kas ļauj piekļūt vienkāršām koka būdiņām par zemu maksu, tomēr organizācija apzināti šo iespēju nereklamē starptautiski.

Ir nepieciešami pasākumi, lai tūristus laipni uzņemtu un vienlaikus pasargātu dabu. Apmeklētājiem jāsniedz skaidras norādes un vadlīnijas, kā rūpēties par vidi, un jāizveido infrastruktūra, kas nenodara kaitējumu dabai. Ir nepieciešami arī stingrāki noteikumi, piemēram, kā Bergenā, kur maksimālais tūristu skaits no kruīza kuģiem ir 8000 dienā. Kopumā Norvēģija cenšas atrast līdzsvaru starp tūrisma attīstību un dabas saglabāšanu.