Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kanādietis, kurš apcietinājumā Ķīnā pavadīja vairāk nekā 1000 dienas, atklāj piedzīvoto "psiholoģisko" spīdzināšanu
foto: REUTERS/SCANPIX
Bijušais diplomāts Maikls Kovrigs.
Pasaulē

Kanādietis, kurš apcietinājumā Ķīnā pavadīja vairāk nekā 1000 dienas, atklāj piedzīvoto "psiholoģisko" spīdzināšanu

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Maikls Kovrigs, viens no diviem Kanādas pilsoņiem, kuri vairāk nekā 1000 dienas tika aizturēti Ķīnā par iespējamo spiegošanu, ir aprakstījis savu sešus mēnešus ilgo atrašanos vieninieka kamerā un nepārtrauktās pratināšanas, kuras viņš raksturoja kā psiholoģisku spīdzināšanu.

Kanādietis, kurš apcietinājumā Ķīnā pavadīja vairā...

Kovrigs un viņa līdzpilsonis Maikls Spevors bija centrā rūgtā konfliktā starp Pekinu un Otavu, kas joprojām bojā abu valstu diplomātiskās attiecības.

"Tas bija psiholoģiski vissmagākais un sāpīgākais, ko jebkad esmu piedzīvojis," Kovrigs sacīja pirmajā plašajā intervijā kopš viņa atbrīvošanas no Ķīnas cietuma pirms trim gadiem.

Kovrigs teica, ka viņš 2018. gada 10. decembrī devās mājās no vakariņām Pekinā kopā ar savu partneri, kura tobrīd bija sestajā grūtniecības mēnesī, kad viņu sagrāba Ķīnas varas iestādes. "Mēs uzkāpām pa spirālveida kāpnēm tieši laukuma priekšā pie manas dzīvokļu ēkas, un pēkšņi ap mums bija ducis melnos tērptu vīru ar kamerām, kas kliedza ķīniešu valodā: "Tas ir viņš. ""

Kovrigs, bijušais diplomāts, kurš tobrīd strādāja kā vecākais padomnieks domnīcā "International Crisis Group", tika aizturēts vienlaicīgi ar Spevoru, Kanādas konsultantu, kurš daudz strādāja Ziemeļkorejā, par iespējamu spiegošanu. Abi tika iesaistīti trīs gadus ilgā diplomātiskā konfliktā, kas sākās mēnesi iepriekš, kad Kanādas varas iestādes Vankūverā arestēja Ķīnas tehnoloģiju giganta "Huawei" finanšu direktori Menu Vandžou , pamatojoties uz ASV apsūdzībām krāpšanā. Kovrigs un Spevors tika atbrīvoti tikai pēc tam, kad ASV prokurori atsauca Vandžou izdošanas prasību un piekrita viņu atbrīvot, gandrīz divus gadus vēlāk.

Pekina pastāvīgi noliedza jebkādu saistību starp Vandžou un Kovriga, Spevora arestiem un teica, ka Kovrigs un Spevors tika atbrīvoti pret drošības naudu veselības apsvērumu dēļ.
Ķīnas amatpersonas publiski neatklāja nekādus pierādījumus pret Spevoru vai Kovrigu, un arī detalizēta informācija par viņu tiesām, kas notika aiz slēgtām durvīm, netika izpausta.

Pēc aizturēšanas Kovrigs tika saslēgts rokudzelžos, aizsiets ar acu apsēju un iesēdināts melnā apvidus automašīnā, pēc tam aizvests uz polsterētu kameru, kas sešus mēnešus kalpoja par viņa mājām. "Tajā brīdī viņi teica: "Jūs esat aizdomās turamais par Ķīnas valsts drošības apdraudējumu. Jums tiks veikta pratināšana, "" pastāstīja Kovrigs.

Kovrigs teica, ka viņš tika turēts pilnīgā izolācijā kamerā zem fluorescējošām gaismām sešus mēnešus, kas ir pretrunā ANO standartiem. Viņš teica, ka viņu pratināja no 6 līdz 9 stundām dienā, ilgas stundas viņš bija ieslēgts krēslā un dažreiz izdzīvoja, ēdot tikai trīs bļodas rīsu dienā.

"Viņi mēģina tevi iebiedēt, mocīt, terorizēt un piespiest pieņemt viņu nepatieso realitātes versiju," sacīja Kovrigs.

Pēc sešiem mēnešiem Kovrigs tika pārvietots uz lielāku kameru ar logiem, kuru viņš dalīja ar duci kamerbiedru. "Tas bija kā pārcelties no elles uz šķīstītavu," sacīja Kovrigs.

Kovrigs un Spevors tika atbrīvoti 2021. gada septembrī. Kovrigs izkāpa no lidmašīnas Toronto un apskāva savu šķirto sievu Vinu Nadžibullu, kura nenogurstoši cīnījās par viņa atbrīvošanu, un tas bija emocionāls brīdis, kas rezonēja visā valstī.

Viņš arī pirmo reizi satika savu meitu, kuru viņa partnere bija dzemdējusi, kamēr Kovrigs atradās cietumā. Viņš aprakstīja šo tikšanos kā "visfantastiskāko un sirsnīgāko sajūtu, ko vien var iedomāties." "Es nekad neaizmirsīšu to apbrīnas sajūtu, kad viss bija jauns un brīnišķīgs, kad šūpoju savu meitu šūpolēs, un viņa teica savai mammai: "Mammu, es esmu tik laimīga. ""